Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Exšéfka daňového úradu sa priznala k miliónovému podvodu
Zdielať na

Exšéfka daňového úradu sa priznala k miliónovému podvodu

Zdroj: TV JOJ

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici otvoril ďalšiu kauzu, v ktorej ide o stovky miliónov ešte slovenských korún. Na lavici obžalovaných skončili dvaja členovia údajnej organizovanej skupiny, ktorá mala v rokoch 2008 až 2010 robiť fiktívne obchody s takzvanými web kartami. Štát mali podľa obžaloby na DPH obrať o vyše 200 miliónov. Šéfom skupiny mal byť Ján Z., druhou obžalovanou je bývalá šéfka daniarov z Veľkého Medera Zita B.

"Moja mandantka sa priznala, oľutovala," povedala obhajkyňa obžalovanej Ildikó Osvaldová. Obžalovaná hneď na úvod priznala, že je vinná. Vo výpovedi opísala ako obchody fungovali. Spolu s ňou čelí obžalobe zo založenia zločineckej skupiny a neoprávneného vyplatenia DPH aj údajný šéf celej skupiny Ján Z. Ten ale vinu popiera.

Lalo ísť o fiktívne obchody, cez nastrčené firmy aj v zahraničí. "Išlo o státisíce kusov kariet," hovorí prokurátor.

Deklarované množstvá kariet, ktoré mali slúžiť na pripojenie na vyhradené domény v rámci webu v skutočnosti vôbec nevyrobili. No papierovo simulovali ich predaj do zahraničia. Podľa obžaloby obchod v týchto množstvách reálne nemohol existovať. Na DPH mali obrať štát o 200 miliónov vtedajších slovenských korún. Z pôvodne 12-člennej skupiny sú už desiati právoplatne odsúdení. "Sadzba je prísna, 12 rokov," dodáva prokurátor.

Bývalá šéfka daňového úradu z Veľkého Medera nie je na Banskobystrickom súde po prvýkrát. Do povedomenia sa dostala v mediálne známej korupčnej afére veľkopodnikateľa Sergeja S. a jeho syna. Aj tentokrát ide o peniaze, bývalá riaditeľka daniarov bola zapletená do neoprávneného nadmerného odpočtu DPH.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy