Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Legendárny hotel vyhorel pred 2 rokmi. Na ďalšiu lyžovačku by mal opäť fungovať
Zdielať na

Legendárny hotel vyhorel pred 2 rokmi. Na ďalšiu lyžovačku by mal opäť fungovať

JASNÁ / V piatok, 6. októbra, uplynuli presne dva roky od ničivého požiaru hotela Junior v Nízkych Tatrách. Zahynul pri ňom jeden z ubytovaných hostí, ďalších 8 ľudí sa priotrávilo splodinami horenia. Požiar sa rozšíril z kuchyne, spôsobil ho skrat na mrazničke. Na mieste tragédie sú aj po mnohých mesiacoch badateľné stopy požiaru, rekonštrukcia pomaly postupuje.

Vyhasnutý ľudský život, priotrávení hostia a škoda za milióny eur. Bilancia požiaru spred dvoch rokov bola skutočne hrozivá. Teraz hotelom reportérku TV JOJ, Veroniku Daubnerovú, previedol jeho riaditeľ. Zadymené steny, usadené sadze, prepadnuté stropy, či obrovskou horúčavou ohnuté oceľové trámy. Aj dva roky po tragédii vidno stopy požiaru na každom kroku. Pre chýbajúce financie totiž obnovu hotela na niekoľko mesiacov prerušili. Opätovne v nej začali až koncom tohto leta.

Nosná oceľová konštrukcia budovy prešla dôsledným skúmaním. "Brali sme dva typy vzoriek, konkrétne toto nám robila Žilinská univerzita ako posudok oceľovej konštrukcie. Štrukturálne zmeny v oceli neboli žiadne, čiže oceľ ako taká je v poriadku," povedal stavbyvedúci Peter Zvolenský.

Rekonštrukcia bude skutočne rozsiahla, no majitelia sa rozhodli zachovať typický tvar hotela. Do budúcna sa pokúsia získať späť aj pôvodných, dlhoročných zamestnancov. Požiarom sa zaoberala aj polícia. Trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia však vyšetrovateľ napokon zastavil. Ak pôjde všetko podľa plánov, obnovený hotel Junior by prvých hostí mohol privítať už budúcoročnú zimnú sezónu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy