Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladú ženu stiahol z kože a ušil z nej vestu. Podozrivého už zadržali
Zdielať na

Mladú ženu stiahol z kože a ušil z nej vestu. Podozrivého už zadržali

KRAKOV / Po takmer dvadsiatich rokoch celé Poľsko opäť hovorí o jednom z najbrutálnejších zločinov. Zavraždenú mladú ženu stiahol vrah z kože a z ušil z nej vestu. Pripomína to filmové Mlčanie jahniat lenže poľský Hannibal Lecter bol skutočný. Tamojší vyšetrovatelia sú presvedčení že ho po dlhých rokoch konečne chytili.

Dlhých 19 rokov trvalo policajtom z krakovských aktov X, kým sa im podarilo získať pri odhalení páchateľa jednej z najhorších vrážd v novodobej histórii Poľska.  Časť tela mladej Kataríny a vestu ušitú z ľudskej kože náhodne objavili rybári ešte v roku 1999. Tento prípad odvtedy nedal spávať vyšetrovateľom. "Išlo akoby o kópiu z filmu Mlčanie Jahniat. Podarilo sa nám určiť totožnosť mladej ženy, išlo o 23-ročnú študentku religionistiky," povedala vyšetrovateľka Katarzyna Cislo.

"Vtedy mnou lomcovali rôzne emócie. Na vyšetrovaní s nami spolupracuje aj americká FBI. Môžeme povedať jednoznačne, že ide o jediný takto zadokumentovaný prípad svojho druhu na svete," hovorí vyšetrovateľ v utajení. Kľúčový dôkaz policajtom chýbal.

Na jeseň minulého roku preto začali prehľadávať dno rieky Visla na mieste, kde sa našli telesné ostatky Kataríny. "V tejto chvíli nevieme, aké má prokuratúra dôkazy, ale je vysoko pravdepodobné, že počas prehľadávania dna rieky Visla bolo objavené niečo, na základe čoho sa dá vzniesť obvinenie," povedal bývalý vyšetrovateľ Dariusz Nowak.

Zadržali muža

To prinieslo zmenu v celom vyšetrovaní. Vo štvrtok popoludní na príkaz dozorujúceho prokurátora zadržali policajti 52-ročného muža. "Potvrdzujeme, že došlo k zadržaniu muža, ktorý bol umiestnený v cele policajného zaistenia. Následne ho vypočuje prokurátor," povedal hovorca poľskej polície Sebastian Gleń.

Zadržaný muž pritom patril medzi hlavných podozrivých už od samotného začiatku vyšetrovania. Kľúčový dôkaz ale chýbal. "Robili sme aj psychologický portrét páchateľa. Podľa neho sme určili, že pravdepodobne ide o samotára, ktorý je nenápadný a nenápadne či divne pôsobí aj na susedov," povedal Nowak.

Väčšinu z uvedeného podľa informácií spĺňa aj uvedený muž, ktorý je veľmi silno nábožensky založený. S mladou študentkou mal dokonca istý čas mať aj milostný vzťah. So zavraždenou Katarínou mal aj pracovať v jednom inštitúte. "V tejto chvíli čakáme na výsledky výsluchu muža, môžem potvrdiť, že bude voči nemu vznesené obvinenie, podrobnosti však zatiaľ nebudeme zverejňovať," uzavrela prokurátorka Ewa Bialik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy