Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Búrka v Nemecku si vyžiadala už sedem obetí. Doprava kolabuje
Zdielať na

Búrka v Nemecku si vyžiadala už sedem obetí. Doprava kolabuje

HAMBURG / Najmenej sedem obetí si vyžiadala silná búrka, ktorá vo štvrtok zasiahla severné Nemecko. Silný vietor na mnohých miestach láme stromy a spôsobuje meškanie a chaos v doprave. Kvôli búrke sprevádzanej silným vetrom a dažďom Nemecké dráhy popoludní na severe krajiny úplne zastavili železničnú dopravu. Vlaky nejazdia v štyroch spolkových krajinách, uzavretá je tiež spojnica medzi severom krajiny a Berlínom, kde teraz nefunguje ani prímestská dráha. Búrka, ktorá sa postupne presúva zo severu Nemecka nad Brandenbursko a Berlín a ďalej nad Česko a Poľsko, si vyžiadala už štyri obete.

V Berlíne zomrela žena v aute, na ktoré spadol strom, rovnaký osud postihol ďalšiu ženu Hamburgu a padajúci strom usmrtil aj vodiča nákladného auta neďaleko Rostocku. Ďalšie štyri obete hlásia zo spolkového štátu Brandenbursko, ktorý obklopuje Berlín.

Búrka pomenovaná Xavier spôsobila ochromenie železničnej dopravy v Šlezvicku-Holštajnsku, Dolnom Sasku a Brémach. Nejazdia ani vlaky mestskej dráhy v Hamburgu. Dopravu na železnici na severe krajiny DB zastavili až do odvolania, dôvodom sú predovšetkým stromy, ktoré popadali na koľaje či trakčné vedenie. Vlaky, ktoré sa v čase rozhodnutia o zastavení prevádzky nachádzali na ceste, sa pokúsi dostať do najbližšieho nádražie, oznámil dopravcu.

Po železnici sa cestujúci nedostanú ani z Hamburgu a Hannoveru do Berlína, doplnil neskôr hovorca Nemeckých dráh. Dráhy chcú prerušením spojenia zabrániť tomu, aby vlaky zostali kvôli počasiu stáť na ceste.

Xavier si vyžiadal v Nemecku už štyri obete. V hamburskej štvrti Horn spadol na idúce auto strom a o život pritom prišla jedna zo žien, ktoré vo vozidle išli. Neďaleko obce Neu-Karstadt v spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko zabil padajúci strom vodiča kamiónu. Dve obete si vyžiadalo vyčíňanie živlu v Brandenbursku: obe zahynuli severne od Berlína v autách, na ktoré spadli časti stromov.

Búrka Xavier priniesla na sever Nemecka prudké prehánky, silný vietor a nízke teploty. Podľa nemeckých meteorológov vietor dosiahne sily orkánu. V nasledujúcich dňoch by do Nemecka mal začať prúdiť polárny vzduch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy