Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový kontrolný orgán. V boji proti rozkrádaniu eurofondov má pomôcť europrokurátor
Zdielať na

Nový kontrolný orgán. V boji proti rozkrádaniu eurofondov má pomôcť europrokurátor

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Europoslanci v Bruseli dali definitívne zelenú novému Úradu európskeho prokurátora. Sľubujú si od neho, že pomôže v boji proti rozkrádaniu eurofondov, aj proti rozsiahlym daňovým podvodom. Doteraz si tieto problémy riešili jednotlivé krajiny vo vlastnej réžii a potrestanie vinníkov často pokrivkávalo.

Nástenkový tender, za ktorý súdia bývalých ministrov za SNS, či 600 miliónov na vedu, ktoré mali skončiť v pochybných firmách - týmito kauzami by sa zaoberal Úrad európskeho prokurátora, ak by v tom čase existoval. "Členské štáty nie sú schopné objektívne riešiť tieto defraudácie, a tak má byť európsky prokurátor osoba, ktorá bude mať v týchto krajinách svojich pobočníkov," vysvetľuje europoslankyňa Monika Beňová. 

Podľa odborníka na eurofondy Slovensko prišlo už o 800 miliónov eur na projektoch, ktoré sa síce zrealizovali, no Brusel nám ich pre rôzne pochybnosti nepreplatil. "Museli sme tieto projekty zaplatiť zo štátneho rozpočtu a slovenskí občania boli ukrátení o 800 miliónov eur. Neviem o žiadnom flagrantnom potrestaní vinníkov," uviedol odborník na eurofondy Ján Rudolf. 

Kým únia príde ročne pri netransparentnom nakladaní s eurofondmi o stovky miliónov, pri rôznych podvodoch s DPH sú to až desiatky miliárd. Kauzy spája to, že akokoľvek ich Brusel kritizuje, vyšetrovanie končí výlučne v rukách domácich orgánov. A práve to by mala európska prokuratúra zmeniť. "Získava kompetencie riadiť vyšetrovanie priamo z centrály EÚ, nebude to závisieť od jednotlivých prokuratúr na národných úrovniach. Bude mať oveľa viac času na vyšetrovanie a venovanie sa konkrétnym kauzám," vysvetľuje Lucia Mokrá, expertka na medzinárodné právo.

V úrade budú pôsobiť aj slovenskí prokurátori, ktorí budú dozorovať vyšetrovanie u nás, o zásadných rozhodnutiach ale bude rozhodovať trojčlenná komisia zložená zo zástupcov iných štátov. Európska prokuratúra však nezačne fungovať ihneď. Celá procedúra až po reálne spustenie tohto úradu potrvá približne tri roky. Záujem o posilnenú spoluprácu má momentálne 20 krajín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy