Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Igor Matovič čelí obžalobe z ohovárania premiéra Fica
Zdielať na

Igor Matovič čelí obžalobe z ohovárania premiéra Fica

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prokurátor Krajskej prokuratúry obžaloval poslanca Igora Matoviča z prečinu ohovárania v prípade údajného účtu premiéra Roberta Fica v daňovom raji v Belize.

Informáciu priniesol ako prvý Denník NIgora Matoviča začala polícia stíhať pre jeho výroky o schránkovej firme a o údajnom Ficovom účte v Belize polícia ešte v novembri minulého roka. Vtedy potvrdil, že dostal správu o svojom obvinení. "Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal dňa 14.09.2017 obžalobu na obvineného Mgr. Igora M. pre prečin ohovárania. K podanej obžalobe sa bližšie vyjadrovať nebudeme, aby prípadným vyjadrením nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasnenia a vyšetrenia predmetnej trestnej veci," uvádza sa v stanovisku Krajskej prokuratúry v Bratislave. 

"Ja som nikdy nekomentoval orgány činné v trestnom konaní, nebudem to robiť ani teraz, lebo chcem, aby konali absolútne nezávisle," povedal Fico. 

"Obžaloba v mojom prípade nie je o mne. Je to zdvihnutý prst voči všetkým ľuďom, ktorí žijú na Slovensku. Ktokoľvek, kto si dovolí čo i len trochu upozorniť, že niečo nie je dobré, sa snažia škanovať a ponížiť. Nechcem nariekať nad tým, že ma obžalovali, dalo sa to čakať," uviedol Matovič na tlačovej konferencii s tým, že ak by sa mu podobný spis dostal do rúk v súčasnosti, konal by rovnako.

"Ak ma tento právny štát odsúdi, som pripravený nastúpiť na výkon trestu. Bude to trest za to, že som v politike vždy hľadal pravdu. Naďalej si budem robiť svoju prácu, za ktorú ma ľudia zvolili do parlamentu," tvrdí Matovič. 

Igor Matovič spomenul aj vyšetrovateľa, ktorý má vyšetrovať prípady nad sedem miliónov eur. Čo je na ohováraní za sedem miliónov eur?," pýtal sa. Poslancov právny zástupca Daniel Lipšic zvýraznil, že je potrebné veci vnímať v kontexte. Uviedol tiež: "Také rýchle konanie pri prečine ohovárania som v živote nezažil."

Tlačová konferencia NAŽIVO:

Matovič údajne zverejnil v auguste 2015 anonymnú informáciu, ktorú dostal do poštovej schránky. Predseda vlády Robert Fico si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu v Belize. 

V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 bol vraj 674 546 004,42 USD. Fico na Matoviča za to podal trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenie. Polícia Matovičove tvrdenia nepotvrdila. Ako povedal Matovičov advokát Daniel Lipšic dnes na tlačovej besede, obvinenie je založené na výmysloch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy