Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
O boj proti korupcii je záujem. Eurofondy na tento účel museli zdvojnásobiť
Zdielať na

O boj proti korupcii je záujem. Eurofondy na tento účel museli zdvojnásobiť

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico má v poslednom čase viacero aktivít, kde hovorí proti korupcii. V najnovšom projekte ponúka významnú sumu z európskych peňazí na zlepšenie fungovania a vnímania rôznych verejných politík. Časť z nich tvorí aj korupcia, vnímanie korupcie a boj proti korupcii.

Od mája do augusta bola vyhlásená výzva, do ktorej sa mohli prihlásiť mimovládne organizácie. Návrhy podalo 116 subjektov. Pôvodne bolo k dispozícii 15 miliónov eur, no pre veľký záujem sa zorganizovalo aj druhé kolo, do ktorého spadá ďalších 15 miliónov. "Dohromady 30 miliónov eur pre mimovládne organizácie, ktoré sa môžu aktívne zaujímať o transparentnosť verejného života. Mne to, poviem po slovensky, hladí brucho," uviedol Fico na adresu finančných balíkov. 

Opozičný líder Richard Sulík ale už na jar tento projekt spochybnil. "Nie je to nič iné, len sofistikovaný úplatok. Fico je ako bojovník proti korupcii vrcholne nedôveryhodný," uviedol vtedy Sulík. 

Rozsah pomoci by mal byť od 100 do 400 tisíc z eurofondov a spoluúčasť pre mimovládne organizácie je len 5 %, aby to bolo pre každého únosné. 

Jednou z vládnych aktivít v tejto oblasti je aj začiatok spolupráce s renomovanou rakúskou protikorupčnou akadémiou. "Musíme byť naozaj úprimní a uvedomiť si, že ak by sme mali sedieť za rokovacím stolom len s krajinami, kde nie je korupcia, miestnosť by zostala prázdna," povedal Martin Kreutner, rektor Medzinárodnej protikorupčnej akadémie. 

Táto téma je kľúčovou počas mnohotisícových pochodov, ktoré organizujú mladí študenti. Tí tiež skepticky vnímajú Ficove protikorupčné aktivity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy