Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na obľúbené sušienky! Z trhu sťahujú týchto 19 druhov
Zdielať na

Pozor na obľúbené sušienky! Z trhu sťahujú týchto 19 druhov

Archívna reportáž

LIPTOVSKÝ HRÁDOK / Počas septembra sťahovali z predaja pre škandál s vajciami kontaminovanými fipronilom aj viaceré slovenské produkty, ktoré vo výrobe používali vaječnú zmes z Poľska. Boli to napríklad známe Zlaté venčeky od Mondelez Czech Republic, predtým známej Opavie. Koncom mesiaca pribudli sušienky od slovenského výrobcu, Pečivární Liptovský Hrádok.

Výrobcovia sušienok pri výrobe využívajú sušené vaječné zmesi. Pečivárňam Liptovský Hrádok zmes dodával výrobca z Prešova, ktorý bral vajcia na výrobu zmesi od poľského dodávateľa, ktorý ich mal od dvoch poľských chovateľov. Zahraničný dodávateľ sa mal zaručiť za to, že vajcia vajcia fipronil neobsahujú. Podľa riaditeľa Slovenskej veterinárnej a potravinovej správy, Jozefa Bíreša, toto vyhlásenie nemožno považovať za záruku: „Je to potvrdenie, ktoré nemá žiadnu analytickú validitu". Po analýze odobratých vzoriek sa podozrenie potvrdilo.

Inšpektori odobrali vzorky a laboratórne testy preukázali, že výrobok "Sušená zmes vaječná pasterizovaná" obsahuje 38-násobne vyššie množstvo pesticídu fipronil, ako je povolené. Na jeden kilogram ho môže byť maximálne 0,021 miligramu, kontrolovaná zmes pritom obsahovala 0,79 miligramu na kilo.

Pečivárne Liptovský Hrádok vo vyhlásení na svojej stránke ubezpečili, že zmes nevyužili pri výrobe žiadnych oblátok, nachádzala sa len v niektorých šaržiach sušienok. Okamžite po upozornení na prítomnosť fipronilu stiahli z obchodov tie šarže výrobkov, v ktorých bola použitá kontaminovaná vaječná zmes. Reťazcom dodali nové sušienky, kde boli použité vajcia s potvrdeným rozborom, že neobsahujú fipronil.

Všetky produkty Pečivárne Liptovský Hrádok predávané aktuálne v slovenských obchodoch sú podľa tvrdenia výrobcu zdravotne neškodné.

Tu je zoznam výrobkov aj s konkrétnou dobou minimálnej trvanlivosti, v ktorých bola použitá kontaminovaná zmes, v predaji už nie sú, ak ste si ich náhodou medzitým zakúpili, môžete ich vrátiť v predajni.

pecivarne.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy