Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do roklín deti neberte. Záchranári upozorňujú na ich vybavenie
Zdielať na

Do roklín deti neberte. Záchranári upozorňujú na ich vybavenie

SLOVENSKÝ RAJ / Víkednový dramatický zásah horských záchranárov zo Slovenského raja poriadne otriasol Slovenskom. V rokline vypadlo rodičom z transportnej sedačky malé dieťa. To sa z vážnych zranení zotavuje v košickej nemocnici.

K ťažkému úrazu ročného dievčatka došlo v približne polovici rokliny Suchá Belá. Pomoc leteckých aj horských záchranárov bola nevyhnutná.

"Horská záchranná služba neodporúča robiť tieto túry deťom mladším ako 6 rokov. Pretože sú z hľadiska náročnosti nevhodné pre deti," informuje náčelník HZS Ivan Krajčír.

Okrem toho, že túra trvá priemerne dve a pol hodiny, sú problémom aj technické vybavenia roklín. Rôzne rebríky a stúpačky. Vážny úraz ročného dievčatka je v raji výnimočný. Rodičov s transportnými sedačkami profesionáli v roklinách nevídavajú často.

"Turistické úseky sú ťažšie, šmykľavé. Treba sa prichytávať, držať, sem tam sa treba nakloniť. A ruky by mali mať voľné," vysvetľuje Jozef Knuteľ.

Malá turistka je po vážnom úraze stále hospitalizovaná v kosičkej detskej fakultnej nemocnici. Podľa posledných správ z nemocnice je napojená na pľúcnu ventiláciu. Jej stav je naďalej vážny, ale stabilizovaný. Tento prípad už preveruje aj polícia.


 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy