Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prvý rozsudok v kauze Čistý deň. Dozvedel sa ho psychológ, ktorý mal sexuálne zneužívať zverenkyne
Zdielať na

Prvý rozsudok v kauze Čistý deň. Dozvedel sa ho psychológ, ktorý mal sexuálne zneužívať zverenkyne

POVAŽSKÁ BYSTRICA / V kauze Čistý deň padol prvý rozsudok. Sudca na súde v Považskej Bystrici totiž rozhodol o vine psychológa zo zariadenia Igora J. Za sexuálne zneužívanie svojich zverenkýň dostal trojročnú podmienku a zákaz činnosti. Verdikt ale ešte právoplatný nie je.

Súd vo veci najskôr vydal trestný rozkaz, prokuratúra ale proti tomu podala odpor. Musel tak vytýčiť hlavné pojednávanie a na tom hneď rozhodol. Obžalovaný psychológ sa totiž podľa prokuratúry k skutku priznal aj ho oľutoval. "Okresný súd rozsudkom uložil obžalovanému trest odňatia slobody v trvaní 32 mesiacov. Tento trest podmienečne odložil za súčasného uloženia probačného dohľadu na dobu troch rokov," uviedol hovorca krajskej prokuratúry v Trenčíne Vlastimil Krokvička.

Podľa expertky na trestné právo je tento trest, vzhľadom na povahu skutku, veľmi nízky. "Na základe toho, ako sudca konštatoval, že bola tá situácia až v súvislosti s určitými orgiami. Sudca, keď si dovolil použiť taký výraz, znamená to, že mal dostatok dôkazov. Potom trocha paradoxne vyznieva to, že ten trest je takéhoto charakteru," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Podľa obžaloby malo ku skutku malo dôjsť ešte v roku 2015 na chate v Púchovskom okrese. Psychológ Igor J. mal dozerať na klientov. Podľa prokuratúry sa ale mal opiť a zapliesť s trojicou 17-ročných dievčat. Resocializačné zariadenie mu vtedy dalo okamžitú výpoveď.

Obžalovaný Igor, otec dvoch detí, okrem trojročnej podmienky dostal aj trest formou zákazu. "Súd uložil obžalovanému zákaz požívania alkoholických nápojov a iných návykových látok počas skúšobnej doby. Uložil obžalovanému povinnosť podrobiť sa v skúšobnej dobe psychoterapii alebo sa zúčastniť na psychologickom poradenstve," dodal Krokvička. To ale nie je všetko. Na najbližšie dva roky má tiež zákaz vykonávať prácu psychológa a musí sa ísť liečiť. "Uložil obžalovanému ochranné ambulantné protialkoholické liečenie," dodal Krokvička. 

To, že by po dvoch rokoch opäť mohol robiť prácu psychológa je podľa odborníkov priskoro. Súdny znalec a psychológ tvrdí, že opakované zlyhanie pri kontakte z maloletými sa úplne vylúčiť nedá. "V každom prípade táto osoba je zvýšene riziková a treba dobre zvážiť na jednej strane to, aby sa ochránila spoločnosť a hlavne maloleté osoby. Na druhej strane treba brať do úvahy to, aby sa jemu nepoškodilo v ďalšom vývoji," uviedol psychológ a súdny znalec Dušan Kešický. "Trest zákazu činnosti sa zdá tiež nízky," dodala Kurilovská. 

Odborník dokonca odporúča, aby budúci zamestnávateľ obžalovaného Igora o tomto pre istotu vedel. "Aby nejakým spôsobom dokázal zhodnotiť riziko tej situácie, do akej miery závislosti sa dostávajú tí klienti od neho," povedal Kešický. 

Verdikt v tejto veci ale ešte nie je právoplatný. "Krajská prokuratúra Trenčín po oboznámení sa s rozhodnutím súdu a jeho podrobnom preskúmaní zváži prípadné podanie odvolania proti rozsudku," povedal Krokvička. Spis v tejto veci má až 2 200 strán. Kauza zariadenia Čistý deň v Galante sa prevalila pred dvoma rokmi, práve pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy