Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ministerstvo zverejnilo poľnohospodárske mapy na Slovensku. Ako v nich čítať?
Zdielať na

Ministerstvo zverejnilo poľnohospodárske mapy na Slovensku. Ako v nich čítať?

BRATISLAVA / Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zverejnilo plochy, na ktoré poberajú žiadatelia dotácie prostredníctvom tzv. priamych platieb pre poľnohospodárov. Vďaka spolupráci agrorezortu s Úradom geodézie, kartografie a katastra si budú môcť poľnohospodári aj vlastníci odteraz svoje vlastnícke vzťahy obhospodarovanej pôdy jednoduchým a prehľadným spôsobom nielen kontrolovať, ale aj aktívne riešiť. Informovala o tom ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

"Od môjho nástupu do funkcie zavádzame na agrorezorte opatrenia na zvýšenie transparentnosti v agrosektore. Na naše predchádzajúce kroky v tejto oblasti nadväzujeme a v spolupráci s Úradom geodézie, kartografie a katastra prinášame unikátne riešenie zverejňovania Registra pôdy LPIS (The Land Parcel Identification System). Ide o historicky jedinečnú spoluprácu, ktorá prináša transparentnosť, aká tu za žiadneho z mojich predchodcov nebola. Systém, ktorý sme spustili, je prehľadný, používateľsky prívetivý a čo je dôležité, môžu do neho vstupovať nielen žiadatelia, ale aj verejnosť," uviedla Matečná. Ministerstvo tak v spolupráci s Úradom geodézie, kartografie a katastra ide podľa nej nad rámec všetkých povinností vyplývajúcich z európskej či národnej legislatívy. "Vlastníci pozemkov a poľnohospodári si tak môžu na základe niekoľkých klikov na webe overiť vlastnícke vzťahy obhospodarovanej pôdy," pokračovala Matečná.

Elektrické grafické prílohy pokryli podľa MPRV až 99,66 % plochy z celkovej výmery takmer 1,9 milióna hektárov obhospodarovanej pôdy na Slovensku, čo predstavuje 238 208 parciel (cca 98,88 % z celkového počtu). Tieto údaje tak priniesli novú kvalitu presnosti údajov. "Pred rokom sprístupnil rezort geodézie, kartografie a katastra novú webovú aplikáciu Mapový klient ZBGIS, ktorá poskytuje plnohodnotné informácie z rezortu geodézie, kartografie a katastra. Aplikácia je funkčne zameraná na zobrazovanie a interaktívnu prácu s digitálnymi údajmi katastra nehnuteľností, údajmi ZBGIS, registra adries, referenčnými geodetickými bodmi, rastrovými mapami z archívu ako aj s digitálnym modelom terénu a geografickými názvami. Tieto údaje sú integrované do jedného celku, čo umožňuje používateľom získať komplexnejšie informácie o konkrétnom území nielen z pohľadu aktuálnych vlastníckych vzťahov, ale aj z hľadiska topografie," ozrejmila predsedníčka ÚGKK SR Mária Frindrichová.

Na základe dohody s MPRV SR bola do systému pridaná nová "vrstva", a to Register pôdy LPIS. "LPIS sa zobrazuje v mapovej téme Kataster nehnuteľností, aby bolo možné zobraziť LPIS spolu s údajmi katastra nehnuteľností a ortofotomozaikou SR. Neoceniteľnou funkciou našej aplikácie je možnosť využitia priamo v teréne na mobilných zariadeniach, na ktorých sa zobrazí v rovnakom vzhľade. Pri použití lokalizácie mobilného zariadenia prostredníctvom GPS modulu je možné pomocou funkcie "zobrazenie Vašej polohy" priamo v teréne, kde stojíte, sa lokalizovať a tak dostať informáciu o pozemku, na ktorom sa nachádzate," dodala Frindrichová.

Ako na to?

V prvom kroku je potrebné otvoriť si katastrálny portál, teda webovú stránku Úradu geodézie, kartografie a katastra a kliknúť na priečinok "Mapový klient ZBGIS".

Následne si otvoríte tému Kataster nehnuteľností https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster a aktivujete vrstvu LPIS. Zadáte obec/číslo parcely. Mapy sú vizualizované, zrozumiteľné a viete nastavovať aj ich priehľadnosť. Pri nájdení svojej parcely nájdete číslo daného úseku v tvare xxxx/y. Nájdete si číslo parcely, ktorú hľadáte. 

Následne číslo zadaného pôdneho bloku, respektíve kultúrneho dielu treba skopírovať do aplikácie Geopriestorovej žiadosti o podporu GSAA na webovej stránke https://gsaa.vupop.sk/. Nezabudnite si otvoriť rok, v ktorom bola žiadosť podaná. Keďže GSAA máme na Slovensku tri roky, v aplikácii zatiaľ nájdete len roky 2016, 2017 a 2018. 

Prihlásiť sa môžete ako farmár, kde sa prihlasujete ako registrovaný používateľ, alebo sa do aplikácie dá vstúpiť bez registrácie mena. Pred číslo napíšte názov obce/mesta. Keď sa dostanete na požadovanú parcelu, zobrazí sa vám najprv informácia o LPIS a šípkou vpravo prejdete na žiadosť, ktorá obsahuje informácie o výmere, v ktorej žiada platby, ale aj to, či je to družstvo, fyzický osoba alebo IČO. Aplikácia funguje aj na mobile.

Aplikácia funguje aj na mobile. V nej stačí kliknúť na lokalizáciu miesta a parcelu, na ktorej sa fyzicky nachádzate vám vyhľadá GPS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy