Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pravá ruka bossa Černáka zostáva na slobode
Zdielať na

Pravá ruka bossa Černáka zostáva na slobode

BANSKÁ BYSTRICA / Muž, ktorého označujú za pravú ruku mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka, zostáva na slobode. Krajský súd v Banskej Bystrici rozhodol o tom, že síce existujú dôvody na väzbu, ale nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka. Tomu sa Ján Kán bude musieť hlásiť každý tretí deň. Prokurátor ho viní z účasti na takmer 20 rokov starej vražde poľského podnikateľa Szymaneka. Spolu s ním mal vraždiť aj samotný Černák.

Policajti ho prekvapili ešte začiatkom minulého týždňa s obvinením z takmer 20 rokov starej vraždy. Vtedy ešte ako pravá ruka mafiánskeho bossa Černáka sa mal podieľať na fyzickej likvidácii bohatého Poliaka Szymaneka. Ján Kán je stíhaný na slobode a nič na tom nemení ani dnešné rozhodnutie Krajského súdu.

“Vzhľadom na to, že od skutku ubehlo 19 rokov, nahradili to dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ hovorí Adriana Vašková hovorkyňa súdu

Podľa prokuratúry mali v roku 1997 strieľať obaja, Černák aj Kán. Za podnikateľa žiadali vysoké výkupné. Na chate v Polomke ho držali na objednávku poľského podsvetia. Zľakli sa keď zistili, že Poliaka hľadá na Slovensku polícia a jeho zastrelením po sebe chceli zahladiť stopy. O rok neskôr našli policajti jeho hrob neďaleko chaty.

Iba Černákova pomsta?

Hoci bol Černák aj Kán v roku 2002 spod obžaloby oslobodený, krajský súd povolil v roku 2011 obnovu konania. Proti Jánovi Kánovi teraz vypovedá aj samotný Černák. Kán ale účasť na vraždení popiera. Tvrdí, že celé obvinenie je iba Černákovou pomstou za to, že mu pred rokmi nepomohol z väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy