Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poľovník chytil chránenú divú mačku. Na krku má opletačky s políciou
Zdielať na

Poľovník chytil chránenú divú mačku. Na krku má opletačky s políciou

JÁNOVA LEHOTA / Polícia z pytliactva obvinila muža z Jánovej Lehoty pri Žiari nad Hronom. Do pasce sa mu podarilo chytiť chránenú divú mačku. Z úlovku sa snažil urobiť biznis a mačku ponúkal na výmenu. Na krku má teraz opletačky s políciou, muž je navyše poľovníkom.

Päťdesiatosemročný muž mal divokú mačku chytiť do pasce. Ide o takzvanú živolovnú pascu, ktorá zviera nesmrtí, ani mu nespôsobí vážne zranenie. No namiesto toho, aby ju vypustil naspäť do voľnej prírody, nechal si ju doma.

"Mačka divá je celoročne chránená. Je povinný vypustiť naspäť takéhoto živočícha, nespôsobovať mu stres," informuje člen Slovenského poľovníckeho zväzu Miroslav Ostrihoň. Muž z Jánovej Lehoty je navyše chovateľom, u miestnych je známy. Nad domom pod lesom má danieliu farmu. Divokú mačku sa podľa vyšetrovania rozhodol takpovediac využiť.

"Muž túto divokú mačku ponúkal prostredníctvom internetového portálu," uviedla hovorkyňa banskobystrickej polície Petra Kováčiková. Chránenú mačku podľa vyšetrovania chcel najprv vymeniť za daniela, keď to nevyšlo, chcel za ňu kamerunskú kozu. Namiesto šikovnej výmeny má teraz problémy so zákonom.

"Vyšetrovateľ muža obvinil z pytliactva," povedala Kováčiková. Chovateľ ponuku s divou mačkou priznal, no hovoriť o tom nechcel. Obvinený muž je navyše poľovníkom, a tak okrem trestného stíhania ho môžu čakať aj ďalšie problémy. "Ak by bol dokázaný trestný čin pytliactva, môže byť automaticky vylúčený z poľovníckej komory," hovorí Ostrihoň. 

Aj betónové pasce v zarastenej tráve môžu byť veľkým problémom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy