Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Doživotne odsúdený Adamčo inicioval pojednávanie, aby povedal, že je nevinný
Zdielať na

Doživotne odsúdený Adamčo inicioval pojednávanie, aby povedal, že je nevinný

BANSKÁ BYSTRICA / Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa začalo hlavné pojednávanie s údajným bosom zemplínskej zločineckej skupiny Branislavom Adamčom. Tentoraz proces inicioval Adamčo, pretože sa necíti vinný z viacerých skutkov, za ktoré ho prokurátor žaloval, ale trestné stíhanie bolo pre neúčelnosť zastavené v súvislosti s jeho odsúdením za iné zločiny na doživotie.

Aktuálna obžaloba Adamča viní z trestných činov vydierania, hrubého nátlaku, zločinu podplácania a organizátorstva trestných činov všeobecného ohrozenia a poškodzovania cudzej veci, spáchaných v rokoch 2004 a 2005. Adamčo odmietol vinu v celom rozsahu a svoje tvrdenia pri jednotlivých skutkoch dokumentoval aj listinnými dôkazmi, výstrižkami z periodík a citovaním príslušných zákonných ustanovení.

Adamčo prišiel na pojednávanie s rozsiahlym písomným materiálom a mal i príslušný trestný zákon, na ktorý sa vo svojej výpovedi odvolával. Vyhlásil, že štyri skutky podľa obžaloby nespáchal. Poukazoval na tvrdenia niektorých svedkov, ktorí boli zmanipulovaní políciou.

Zaujatý predseda

Dokonca podľa neho jeden z poškodených ho pri konfrontácii nepoznal. Adamčo si myslí, že je to psychiatrický pacient, ale návrh na skúmanie jeho duševného stavu vyšetrovateľ odmietol. V závere svojej výpovede Adamčo povedal na adresu predsedu senátu, že je voči nemu zaujatý. Ale námietku zaujatosti tentoraz nevzniesol, zrejme preto, že už raz s ňou nepochodil ani na Ústavnom súde SR.

Skupina Branislava Adamča podľa súdov páchala trestnú činnosť v rokoch 2003 až 2006. Dominovalo založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vražda, vyberanie výpalného za pneuservis a za vozenie nafty z Ukrajiny, násilie, zapálenie dvoch erotických salónov, uloženie nefunkčného nástražného výbušného systému, ktoré malo slúžiť na skompromitovanie policajta, ako aj nedovolené ozbrojovanie. 

Pojednávanie pokračuje

Adamčovi do doživotia zarátali aj vraždu Mariána Karcela, svedka v prípade údajného bosa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Zatiaľ nie je skončená kauza mediálne známej dvojnásobnej vraždy ženy a dieťaťa v Moste pri Bratislave, kde Adamčo figuruje spoločne s dvojicou komplicov Pajdič – Balog. Pojednávanie s Adamčom pokračuje začiatkom októbra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy