Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda v Poltári. Okres dostane regionálny príspevok 2,8 milióna eur
Zdielať na

Vláda v Poltári. Okres dostane regionálny príspevok 2,8 milióna eur

POLTÁR / Akčný plán rozvoja okresu Poltár do roku 2020, ktorý dnes vláda schválila na svojej 23. schôdzi v Poltári, počíta s finančnou investíciou 98 miliónov eur. Z verejných zdrojov, ktorými sú predovšetkým európske štrukturálne a investičné fondy, má prísť do regiónu 75 miliónov eur a 23 miliónov majú pokryť vlastné zdroje.

Formou regionálneho príspevku okres dostane ďalších 2,8 milióna. Okres Poltár bol zaradený medzi najmenej rozvinuté okresy na základe dlhodobo vysokej miery nezamestnanosti, ktorá v uplynulých troch rokoch dosahovala úroveň 25,6 až 20,9 percenta.

Priemerná miera nezamestnanosti na Slovensku sa počas rovnakého obdobia pohybovala v rozmedzí 13,5 až 10,6 percenta. Miera evidovanej nezamestnanosti v regióne prevyšuje takmer dvojnásobne národný priemer.

Vysoká nezamestnanosť

V súčasnosti je okres Poltár piatym okresom s najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku. Až 65 percent uchádzačov o zamestnanie je bez predchádzajúceho zamestnania, respektíve sú dlhodobo nezamestnaní.

Ako povedal premiér Robert Fico, prioritou pre okres je podpora vzniku nových pracovných miest. Hlavným cieľom akčného plánu je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese podporou vytvorenia 750 nových pracovných miest do roku 2020.

V okrese nie je situovaný žiadny veľký ekonomický subjekt. Aktivity sa orientujú hlavne v malých a stredných podnikoch a v činnostiach malých živnostníkov, predovšetkým v oblasti sklárstva, stavebníctva, kovovýroby a drevospracujúceho priemyslu. Najväčšími zamestnávateľmi bolo v minulosti päť sklární a štyri tehelne.

Na území sa ťažili kremičité piesky ako prvotná surovina na výrobu skla. Akčný plán preto počíta s využitím rezerv, ktoré má okres v tejto sfére. V katastrálnom území mesta Poltár v lokalite Jelšoviny sa nachádza územie určené pre vybudovanie priemyselného parku. V okrese sa nachádza aj niekoľko hnedých parkov a iných plôch na podnikanie. Akčný plán hovorí o vzniku minimálne šiestich nových podnikateľských subjektov zameraných na ťažbu tehliarskej hliny, pieskov a kaolínu a následne na výrobu stavebných materiálov a skla.

Dvestošesťdesiat pracovných miest

Premiér označil za nosný projekt oživenie výroby 24-percentného olovnatého skla – krištáľu v Poltárskych sklárňach, kde sa má vytvoriť 260 pracovných miest. "Prostriedky na oživenie výroby boli schválené už dávno vo výške šesť miliónov eur. Zatiaľ sa však nevyčerpali, pretože za šesť rokov sa nenašiel vhodný investor. Momentálne rokujeme s dvoma záujemcami, ktorí zatiaľ nechcú byť menovaní. Uvidíme, či to niektorý z nich myslí vážne," povedal v tejto súvislosti primátor Poltára Pavel Gavalec.

"Seriózneho investora vláda určite podporí, prostriedky sú vyčlenené," uistil premiér. Ďalšie prostriedky vo výške 260 tisíc eur sú vyčlenené aj na prípravu priemyselného areálu v obci Utekáč a vo výške 200 tisíc eur na rozvoj výroby v podniku Žiaromat Kalinovo.

Zvýšenie zamestnanosti

Dôležitým systémovým opatrením na zvýšenie zamestnanosti má byť podľa Fica aj zriadenie centra projektovej prípravy a koordinácie, na ktoré je v akčnom pláne určených 650-tisíc eur. Akčný plán počíta aj so zriadením Regionálneho centra vzdelávania pri Spojenej škole v Poltári v hodnote 100 tisíc eur, ktoré bude pripravovať kvalifikované pracovné sily pre malé a stredné podniky. Súčasťou projektu je vytvorenie malej farmy, zaoberajúcej sa chovom zvierat a pestovaním poľnohospodárskych plodín.

​V rámci sociálnej ekonomiky bude podľa Roberta Fica podporených desať pilotných projektov sumou 1,3 milióna eur. Ide napríklad o zhodnocovanie odpadu a remeselné obecné služby v Poltári, výrobu zámkovej dlažby a prvkov drobnej architektúry v Kokave nad Rimavicou, práce v lesníctve v obci Utekáč alebo spracovanie lesných plodov a ovocia v Hrnčiarskych Zalužanoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy