Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výjazd vlády: Do rozvoja okresu Sobrance pôjde takmer 70 miliónov eur
Zdielať na

Výjazd vlády: Do rozvoja okresu Sobrance pôjde takmer 70 miliónov eur

Google News Button Sledovať správy

SOBRANCE – Do roku 2020 má v okrese Sobrance vzniknúť s podporou vlády 1 225 pracovných miest. Celková odhadovaná finančná investícia do rozvoja okresu v rokoch 2016 – 2020 má dosiahnuť približne 69 miliónov eur. Tieto zámery vyplývajú z Akčného plánu rozvoja okresu Sobrance, ktorý dnes vláda schválila na výjazdovom rokovaní v Sobranciach.

Ako uviedol premiér Robert Fico, vláda predpokladá krytie z verejných zdrojov vo výške 53,4 milióna eur a 15,4 milióna eur má byť zo súkromných zdrojov. Doložil, že okres dostane regionálny príspevok od ministerstva financií 2,5 milióna eur s čerpaním päť rokov.

Ako uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, vznikne veľký podnik na chov hydiny s kapacitou 10-tisíc ton, kde postupne nájde prácu 600 ľudí a vláda projekt podporí sumou 670-tisíc eur.

Na podporu rozšírenia jestvujúcich podnikateľských subjektov v priemysle a službách je plánovaných 165-tisíc eur. Okrem toho má v okrese vzniknúť sedem pilotných sociálnych podnikov, do ktorých sa má investovať 715-tisíc eur.

Okres má sťažené podmienky pre zahraničných investorov

Okres Sobrance dlhodobo eviduje vysokú mieru nezamestnanosti, ktorej príčinu treba hľadať v nevyváženom hospodárskom rozvoji, v zániku vedúcich subjektov regionálnej ekonomiky v procese privatizácie a nedostatku kapitálových zdrojov.

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla k 31. marca tohto roku 17,7 percenta a je dlhodobo nad celoslovenským aj krajským priemerom.

V okrese sú sťažené podmienky pre prilákanie väčších zahraničných investorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy