Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
VOLEBNÝ SERVIS: Takto si vybavíte voličský preukaz!
Zdielať na

VOLEBNÝ SERVIS: Takto si vybavíte voličský preukaz!

Voliči, ktorí 10. marca v deň predčasných parlamentných volieb nebudú v mieste svojho trvalého bydliska, môžu do 8. marca požiadať o vydanie voličského preukazu.

Volič musí o preukaz žiadať osobne alebo prostredníctvom ním splnomocnenej osoby v mieste svojho trvalého bydliska - na obecnom alebo mestskom úrade, v prípade Bratislavy a Košíc na miestnom úrade. S preukazom sa dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. "Na hlasovanie je vždy potrebný občiansky preukaz. Pas ako doklad totožnosti nestačí, nie je v ňom totiž uvedené trvalé bydlisko,"  zdôraznila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétyová.

Preto je potrebné, aby si voliči  čím skôr skontrolovali platnosť svojho občianskeho preukazu. Ak niekto nemá občiansky preukaz, môže vo volebnej miestnosti predložiť aj potvrdenie o občianskom preukaze, ktoré dáva polícia.

Voliť sa bude dať tiež v zdravotníckych zariadeniach, v zariadeniach sociálnych služieb, v celách policajného zaistenia i vo väzniciach. V týchto prípadoch však platí, že treba voliť v mieste trvalého bydliska a ak zariadenie nie je v tomto mieste, treba mať voličský preukaz.

Voliť možno aj zo zahraničia

Vo voľbách do NR SR sa dá po tretí raz hlasovať zo zahraničia. Toto právo majú voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, ale sú občanmi SR. Voliť zo zahraničia poštou majú právo aj občania SR s trvalým pobytom v SR, ktorí budú počas volieb v zahraničí a požiadali o to vopred obec, kde majú trvalý pobyt. Do výsledku hlasovania sa započítajú hlasovacie lístky doručené najneskôr deň pred voľbami, teda v piatok 9. marca.

Hlasovať môžu len voliči, ktorí dosiahli minimálne 18 rokov

Hlasovať v parlamentných voľbách môžu len občania Slovenskej republiky, ktorí najneskôr v deň volieb dosiahnu 18 rokov. Voliť nemôžu uväznení za spáchanie obzvlášť závažného zločinu. Voliť ďalej nemôžu ani ľudia so zákonom obmedzenou osobnou slobodou z dôvodu ochrany zdravia ľudí, napríklad umiestnení v karanténe alebo izolácii a volebné právo nemajú ani tí, čo sú zbavení spôsobilosti na právne úkony.

Voliči, ktorí v deň volieb nebudú môcť prísť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, majú právo požiadať okrskovú volebnú komisiu o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy