Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Radičová o summite: Skončilo sa to lepšie, ako som očakávala
Zdielať na

Radičová o summite: Skončilo sa to lepšie, ako som očakávala

Rozhodnutie 25 členských štátov EÚ pripojiť sa k paktu o rozpočtovej disciplíne považuje predsedníčka vlády SR Iveta Radičová za pozitívny výsledok pondelňajšieho summitu.

"Dopadlo to lepšie, ako som predpokladala, 25 krajín je silný výsledok," povedala Radičová po pondelkovom mimoriadnom summite lídrov členských štátov únie v Bruseli. Chýbajúci podpis Českej republiky pod tzv. fiškálnou zmluvou nepovažuje premiérka za definitívne stanovisko krajiny. Ako zdôraznila, premiér Petr Nečas tak spravil pre momentálnu politickú situáciu v krajine, keďže na ratifikáciu nemal mandát. "Pán premiér Nečas nevylúčil neskorší možný prístup k ratifikácii tejto zmluvy," doplnila Radičová.

Aj nečlenské krajiny, ktoré ratifikujú fiškálnu zmluvu

Sporná téma o účasti nečlenských krajín eurozóny na summitoch štátov platiacich eurom bola podľa premiérky vyriešená k spokojnosti tých krajín, ktoré neplatia eurom. "Pred každým summitom eurozóny bude summit EÚ, pričom na summitoch eurozóny sa budú zúčastňovať i nečlenské krajiny, ktoré ratifikujú fiškálnu zmluvu," vysvetlila Radičová. Ako dodala, tie krajiny budú môcť spolurozhodovať o všetkom dôležitom, čo sa týka budúcnosti eurozóny.

Sankcie za porušenie fiškálnej zmluvy ešte nedohodli

Na konkrétnom sankčnom mechanizme v prípade porušenia pravidiel fiškálnej zmluvy sa členské krajiny nedohodli. V žiadnom prípade to však podľa Radičovej nemôže ostať vo forme, kedy by sa štáty žalovali navzájom. Predpokladom ratifikácie zmluvy je tak podľa nej jasné zadefinovanie postupu v prípade porušenia pravidiel. "Dohoda je, že súčasťou, ako to budeme ratifikovať v parlamentoch, musí byť veľmi jasná procedúra a inštitúcia, ktorá bude mať kompetencie a právomoci v takejto situácii sa obrátiť na súd," doplnila s tým, že samotná procedúra sa bude schvaľovať osobitne.

Členské štáty musia dodržiavať prísne rozpočtové pravidlá

Do finálnej podoby zmluvy, ktorú by mali lídri podpísať na summite v marci tohto roku, sa podľa Radičovej dostali všetky body, ktoré boli dohodnuté už na decembrovom summite. Členské štáty tak budú musieť dodržiavať prísne rozpočtové pravidlá, pričom do svojho právneho poriadku, najlepšie do ústavy, by mali zakotviť vyrovnané hospodárenie. Krajiny by taktiež nemali akumulovať dlhy mimo účtu verejnej správy, ako napríklad pri PPP projektoch, mali by povinnosť informovať o plánoch emisií svojich dlhopisov a lídri eurozóny by sa mali stretávať najmenej dvakrát ročne.

Trojka nie je spokojná s krokmi gréckej vlády

Lídri EÚ podľa premiérky krátko diskutovali aj o situácii v Grécku, kde však podľa jej slov neodzneli žiadne nové informácie. Predstavitelia Trojky (zástupcovia Medzinárodného menového fondu, Európskej komisie a Európskej centrálnej banky) naďalej nie sú podľa Radičovej spokojní s doterajšími krokmi gréckej vlády. Kritizovali predovšetkým pomalý postup Atén pri liberalizácii trhu práce, znižovaní miezd a implementácii štrukturálnych reforiem vrátane lepšej daňovej disciplíny.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy