Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Fico: Odmietame vstup Sólyoma na Slovensko
Zdielať na

Fico: Odmietame vstup Sólyoma na Slovensko

Prípadné ignorovanie diplomatickej noty nebude Slovensko trestať ani mocensky vynucovať

Takúto diplomatickú nótu dnes odovzdalo Ministerstvo zahraničných vecí SR predstaviteľovi maďarského veľvyslanectva. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval premiér Robert Fico.

"Ak prezident Maďarskej republiky napriek diplomatickej nóte absolvuje dnes návštevu Komárna, hrubo porušuje medzinárodné právo, zákony SR a suverenitu SR," zdôraznil. Jej prípadné ignorovanie nebude ale Slovensko trestať ani mocensky vynucovať.

Ako ďalej pokračoval, predstaviteľ policajného zboru priamo na prechode v Komárne dôrazne upozorní hlavu Maďarskej republiky na existenciu tejto diplomatickej nóty, rovnako ho upozorní, že vstupom na územie SR hrubo poruší medzinárodné aj slovenské právo.

"Nerešpektovanie tejto diplomatickej komunikácie by znamenalo ďalšiu zámernú eskaláciu napätia v bilaterálnych slovensko-maďarských vzťahov," podčiarkol Fico s tým, že by išlo o bezprecedentný prípad v doterajšej vzájomnej diplomatickej komunikácii.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) upozornil, že Sólyom podobné návštevy uskutočnil v tomto roku aj v Rumunsku (tamojšia vláda mu odmietla dať povolenie na prelet, a tak pricestoval autom) a Srbsku, pričom tým vyvolal celý rad medzinárodných problémov.

Lajčák vysvetlil, že dnešnej avizovanej návšteve predchádzala komunikácia na diplomatickej úrovni, nasledovala verejná výzva troch slovenských najvyšších ústavných činiteľov, ďalším krokom bola Lajčákova komunikácia s partnerom Péterom Balászom a aj s maďarským veľvyslancom. "Nasledovala priama výzva prezidenta SR Ivana Gašparoviča a napokon odovzdanie záväzného medzinárodno-právneho dokumentu - diplomatickej nóty. To je dokument, ktorý sa v slušných štátoch rešpektuje," uviedol slovenský šéf diplomacie.

Podľa jeho slov síce maďarská strana informovala Slovensko o Sólyomovej návšteve nótou z 13. augusta, avšak bez akýchkoľvek ďalších informácií. "Tie sme získali až  utorok tento týždeň, keď prišla do Komárna prípravná skupina," konštatoval Lajčák.

Premiér Fico zdôraznil, že na podujatie v Komárne nebol pozvaný žiaden predstaviteľ SR a Sólyom ani neprejavil záujem stretnúť sa na suverénnom slovenskom území s prezidentom Gašparovičom.

Šéf kabinetu uistil, že prezident MR bude kedykoľvek inokedy a pri rešpektovaní suverenity SR a štandardných medzinárodných zvyklostí privítaný na Slovensku so všetkými poctami. Sólyom sa medzitým rozhodol, že na Slovensko nepríde.

Zdielať na

Najčítanejšie správy