Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zajtra sa v Trnave začína festival Dobrofest
Zdielať na

Zajtra sa v Trnave začína festival Dobrofest

Zdroj: TV JOJ

Vo štvrtok sa začína najväčšia oslava dobra na Slovensku, festival Dobrofest.

Slávnostným uvedením nového CD s názvom Trnava od amerického gitaristu Ferrela Stowa a úvodným koncertom hudobníkov z Kanady, USA, Francúzska a Slovenska sa začne vo štvrtok o 19:00 v trnavskom kine Hviezda už 17. ročník medzinárodného hudobného festivalu Dobrofest - Trnava 2008.

Tohtoročné stretnutie vyznávačov hudobného nástroja dobra aj ďalších rezofonických nástrojov, ktorý sa uskutoční od 26. do 28. júna, ponúkne jedinečnú možnosť stretnúť v Trnave takých svetoznámych virtuózov, ako je držiteľ prestížnej hudobnej ceny Grammy, americký dobrista Ken Emerson, či jeho krajan, legendárny hráč na lap steel gitaru Freddie Roulette.

Cestu do Trnavy si naplánovali aj David Lindley a Charlie Musselwhite, alebo jeden z najrenomovanejších európskych hráčov na steel gitaru - Claude Langlois z Francúzska.

Ako potvrdil riaditeľ festivalu Peter Radványi, v priebehu troch festivalových dní sa v Trnave uskutoční deväť koncertov a sprievodných podujatí, na ktorých sa vystrieda 20 súborov a sólistov z 11 krajín. "Vzhľadom na potenciál hudobníkov plánujeme vo zvýšenej miere predviesť na festivalových koncertoch širokú škálu využitia rezofonickej gitary v rozličných hudobných štýloch od country cez jazz, blues, folk až rock," priblížil hudobné zameranie festivalu Radványi.

Potvrdil tiež, že na rozdiel od uplynulého roka sa dva hlavné festivalové koncerty presunú z trnavského Trojičného námestia do zrekonštruovaného mestského amfiteátra. "Okrem toho sa návštevníci festivalu budú môcť zúčastniť aj na neformálnom stretnutí s hviezdami Dobrofestu na podujatí Tvárou v tvár v Dome hudby, nebude chýbať ani špeciálny koncert pre hudobných fajnšmekrov, nočná dobro session v Art klube a už tradične pripravujeme aj satelitný koncert v Dolnej Krupej, odkiaľ rodina Dopyerovcov pochádza," doplnil Radványi.

Slovenskú školu dobra bude reprezentovať jeden z najlepších dobristov Peter Szabadoš z Bratislavy, ktorý predvedie netradičné experimentálne spojenie rezofonického dobra s jazzom, keď bude hrať spolu so známym jazzovým trubkárom Lacom Déczim a jeho súborom Celula Jazz New York.

Zo slovenskej hudobnej scény sa predstaví na festivale tiež Soňa Horňáková, trnavská skupina Bonzo and The Resonators aj ďalší hudobníci.

Zdielať na

Najčítanejšie správy