Jasno
12°
Bratislava
SDKÚ-DS chce zakázať poskytovanie dotácií dlžníkom štátu
Zdielať na

SDKÚ-DS chce zakázať poskytovanie dotácií dlžníkom štátu

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Podnikateľským subjektom, ktoré sa doteraz pomerne ľahko dostali k štátnym dotáciám chce SDKÚ-DS sprísniť podmienky. Tí, čo majú podlžnosti voči štátu už nebudú mať šancu tieto peniaze získať.

SDKÚ-DS požaduje stanoviť jasnejšie pravidlá, za akých by sa prideľovali štátne dotácie. Podľa poslancov za SDKÚ-DS Ivana Mikloša a Lucie Žitňanskej by mal platiť zákaz poskytovania dotácií dlžníkom štátu. Do parlamentu predložili novelu, ktorou chcú zabrániť netransparentnému poskytovaniu štátnych peňazí.

Štátne peniaze by sa nemali dostať do rúk tých, ktorí majú podlžnosti voči verejným rozpočtom, požadujú predkladatelia novely. Podľa nich žiadatelia by mali vydokladovať potvrdeniami od správcu dane, sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne, že im nič nedlžia.

Doteraz najväčší škandál s pridelením dotácie dlžníkovi štátu vznikol na ministerstve práce, ktoré dalo dva milióny korún neziskovej organizácii Privilégium. Ministerka práce Viera Tomanovej ju odklepla, hoci Privilégium malo daňové nedoplatky. Ministerka kedysi pracovala v Privilégiu. Ministerstvo financií rozhodlo, že Privilégium musí dotáciu vrátiť.

Poskytovateľ štátnych peňazí podľa poslancov za SDKÚ-DS by nesmel pri rozhodovaní uprednostniť "osobný záujem, záujem svojich blízkych alebo inak spriaznených osôb".

Posilniť sa má aj kontrola dodržiavania pravidiel pri rozhodovaní, komu pôjde dotácia. Po rozhodnutí sa majú najneskôr do 15 dní zverejniť žiadatelia, ktorí uspeli a dostanú štátne peniaze, ale aj tí, ktorí neuspeli.

Zdielať na

Najčítanejšie správy