Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Najťažší úsek diaľnice D1 pri Turanoch získal územné rozhodnutie
Zdielať na

Najťažší úsek diaľnice D1 pri Turanoch získal územné rozhodnutie

Zdroj: wikipedia.sk/ilustračné

Na niečo vyše 13-kilometrovom úseku, ktorý leží medzi Martinom a Ružomberkom, bude 15 mostov a dva tunely.

Územné rozhodnutie pre jeden z najzložitejších úsekov plánovanej severnej diaľnice D1 od Turian po Hubovú nadobudlo právoplatnosť. Informoval o tom spracovateľ dokumentácie Dopravoprojekt.

Práce na projektovej dokumentácii najviac komplikoval horský terén a prítomnosť viacerých chránených území európskeho významu. Susediace úseky plánovanej diaľnice, ktorá má nahradiť preplnenú a nebezpečnú cestu popri Váhu, už majú územné rozhodnutie dávnejšie.

"Úsek D1 Turany - Hubová je považovaný za najťažší úsek diaľnice D1," povedal generálny riaditeľ Dopravoprojektu Gabriel Koczkáš. Na niečo vyše 13-kilometrovom úseku, ktorý leží medzi Martinom a Ružomberkom, bude 15 mostov a dva tunely.

Stavbári budú musieť vybudovať i množstvo opatrení zameraných na ochranu životného prostredia. Komunikácia bude prechádzať cez územia Malej a Veľkej Fatry a cez chránené vtáčie územia. Ochrancovia prírody sa podľa Tomáša Blaškoviča zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti nestihli v tomto prípade k projektu vyjadriť.

Podľa pôvodných plánov Národnej diaľničnej spoločnosti mal byť tento úsek diaľnice v prevádzke v roku 2015, vláda však plánuje dokončiť väčšinu úsekov diaľničného spojenia Bratislavy s Košicami o päť rokov skôr. Rýchlejšie tempo stavby ciest majú zabezpečiť takzvané projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty), pri ktorých stavby zaplatí súkromný investor a štát ich bude neskôr dlhodobo splácať. Kabinet chce takýmto spôsobom zabezpečiť postavenie asi 150 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest.

Zdielať na

Najčítanejšie správy