Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slováci sa majú dohodnúť na využívaní Slovenského domu
Zdielať na

Slováci sa majú dohodnúť na využívaní Slovenského domu

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Ako uviedla predsedníčka slovenskej samosprávy Marta Demjénová po stretnutí s prezidentom Maďarskej republiky Lászlóm Sólyomom, ktorý dnes obec navštívil, všetky slovenské organizácie zostávajú v Slovenskom dome.

Slovenské organizácie sa zo Slovenského domu v maďarskej obci Mlynky sťahovať nemusia. Ako uviedla predsedníčka slovenskej samosprávy Marta Demjénová po stretnutí s prezidentom Maďarskej republiky Lászlóm Sólyomom, ktorý dnes obec navštívil, všetky slovenské organizácie zostávajú v Slovenskom dome.

Majú sa ale dohodnúť na spoločnom užívaní kancelárie aj s ďalšími organizáciami, a teda aj so starostom, ktorý podľa jeho nedávnych vyjadrení sídli v nevhodnej kancelárii. Stretnutie maďarskej samosprávy so slovenskou, na ktorom majú rokovať o využívaní Slovenského domu, bude v utorok o 17:00.

Podľa Demjénovej maďarský prezident navrhol, aby zostalo zachované status quo, teda, aby slovenské organizácie zostali v Slovenskom dome a aby podpísali dohodu o využívaní priestorov domu s predstaviteľmi obce. Sólyom tiež hovoril o tom, že pre Maďarsko je prioritou, aby menšiny boli pozitívne diskriminované, ale v tomto prípade podľa neho nejde o národnostný spor.

Slovenské organizácie sa podľa Demjénovej nechcú miešať do politiky. "Chceme len pracovať pre Slovákov," uviedla.

Podľa člena slovenskej samosprávy v Mlynkoch Imricha Fuhla to zatiaľ na kompromis nevyzerá . "Máme rokovať o tom, ako vpustiť do kancelárie ďalšie organizácie, aj starostu," zdôraznil. Podľa neho maďarský prezident dal v spore za pravdu obom stranám.

"Nás nemajú vyhodiť a my máme pochopiť, že oni majú problém s priestormi," dodal.

Miestni Slováci tvrdia, že do obce sa v posledných rokoch prisťahovalo viacero maďarských rodín a následne začali vznikať problémy. Podľa nich strojcom napätia nie je starosta József Lendvai, ktorý má slovenské korene, ale jeho zástupca maďarskej národnosti Ondrás Becságh.

Mlynky sú obec, v ktorej žije najviac Slovákov v Maďarsku. Podľa miestnych by ich bolo ešte viac, keby pred posledným sčítaním ľudu nestrašili najmä starších, že sa budú otvárať Benešove dekréty a že budú presídlení na Slovensko.

Ako povedala Demjénová, Slovákom v Mlynkoch by pomohlo, keby sa ich deti mohli častejšie stretávať so svojimi rovesníkmi zo Slovenska. Chýba im tiež vysielanie slovenských televízií v káblovom rozvode miestneho prevádzkovateľa. "Boli by sme radi, keby k nám v nedeľu mohol prísť odslúžiť omšu slovenský kňaz v slovenčine," uviedla Demjénová.

Ich farár hovorí po maďarsky a oni mu odpovedajú po slovensky. V obci už pomaly prestáva byť zvykom, že v rodinách sa rozpráva po slovensky. Deti sa v škole učia slovenčinu len ako cudzí jazyk. Tridsiatnici síce po slovensky rozumejú, ale nerozprávajú. Po slovensky hovorí najmä staršia generácia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy