Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Od pondelka platia rajóny, lekári nebudú môcť odmietať pacienta
Zdielať na

Od pondelka platia rajóny, lekári nebudú môcť odmietať pacienta

Zdroj: TV JOJ

Pacienti by sa už pondelka nemali stretnúť s problémom, že by im lekár z ich najbližšieho okolia mohol odmietnuť dlhodobú zdravotnú starostlivosť.

Pacienti by sa už pondelka nemali stretnúť s problémom, že by im lekár z ich najbližšieho okolia mohol odmietnuť dlhodobú zdravotnú starostlivosť.

Začne totiž platiť časť novely zákona o zdravotnej starostlivosti, podľa ktorej sú všeobecní lekári, gynekológovia a zubári povinní liečiť záujemcov z pridelených územných obvodov. Zástupcovia lekárov neočakávajú od zmeny žiadne komplikácie.

"Neprináša to takmer žiadne zmeny, pretože obvody boli zrušené len na krátky čas a v podstate sme ich stále rešpektovali," povedal prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Naďalej navyše platí, že neodkladnú zdravotnú starostlivosť, teda bolestivé stavy či úrazy, musia lekári ošetriť bez ohľadu na obvody či zmluvné vzťahy so zdravotnými poisťovňami, zdôraznil.

Pásztor však od obnovenia "rajónov" neočakáva ani výraznejšiu pomoc pacientom. Ministerstvo zdravotníctva v minulosti obhajovalo svoj návrh aj tým, že niektorí lekári údajne odmietali prijať zdravotné karty starších pacientov.

Tí sú častejšie chorí ako ľudia v produktívnom veku a teda môžu nepriamo znižovať príjmy ambulancií z pravidelných platieb od zdravotných poisťovní. "Neviem si predstaviť lekára, ktorý by si vyberal pacientov podľa toho, či sú na ich starostlivosť nižšie náklady," poznamenal prezident asociácie.

Obnovu územných obvodov by nemali sprevádzať problémy ani podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Milana Dragulu. Pacient si totiž môže naďalej vybrať lekára kdekoľvek. Hľadaniu ambulancie mimo svojho obvodu sa nevyhne v prípade, že lekár nemá uzavretú zmluvu so zdravotnou poisťovňou, kde je poistený, dodal prezident komory.

Zdravotné obvody majú určiť samosprávne kraje. Doposiaľ o nich rozhodol podľa dostupných informácií len bratislavský kraj. Na jeho území bude takmer 900 zdravotných obvodov. Odborníci samosprávy mali problémy najmä s vytváraním obvodov pre zubárov, z ktorých veľká časť nemá uzatvorené zmluvy s poisťovňami a liečia za peniaze v hotovosti.

Novelu ministerstva zdravotníctva kritizovali najmä zástupcovia opozície či bývalého tímu predchádzajúceho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Podľa nich vytvorenie obvodov môže komplikovať prácu začínajúcich lekárov, pretože bez prideleného rajóna nebudú môcť liečiť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy