Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V EÚ sa objavujú námietky proti slovenskému tlačovému zákonu
Zdielať na

V EÚ sa objavujú námietky proti slovenskému tlačovému zákonu

Zdroj: SITA/Michal Burza

Zrejme s najtvrdším vyjadrením dnes prišiel podpredseda zahraničného výboru Európskeho parlamentu Michael Gahler.

Návrh nového slovenského tlačového zákona, ktorý nielen novinári, ale i niektoré mimovládne organizácie označujú za obmedzenie slobody slova, začína vzbudzovať pozornosť v sídle Európskej únie.

Zrejme s najtvrdším vyjadrením dnes prišiel podpredseda zahraničného výboru Európskeho parlamentu Michael Gahler: podľa neho je návrh zákona útokom na slobodu tlače, občianske práva a základné demokratické princípy Európskej  únie.

"Predchádzajúca vláda premiéra Mikuláša Dzurinda bola taktiež pod tvrdou kritikou médií. Ale vzhľadom k svojej pevnej viere v demokraciu a základné práva, by sa k takémuto kroku nikdy neodhodlala," dodal Gahler, ktorý je ako nemecký europoslanec členom parlamentnej ľudovej frakcie.

Podpredseda zahraničného výboru upozorňuje aj na to, že Európa nesmie v tejto veci zostať pasívna, dokiaľ návrh tlačového zákona nezmizne. Nie je to vraj hanba len pre Slovensko, ale i pre celú Európsku úniu. Gahler zároveň vyzval Európsku komisiu a členské štáty EU, aby sa situáciou na Slovensku zaoberali. Hovorca Európskej komisie Michael Mann pripustil, že komisia venuje tlačovému zákonu pozornosť. "Situáciu monitorujeme," povedal.

Gahler považuje súčasný prístup únie za nedostatočný a chýba mu celoeurópske odsúdenie návrhu tlačového zákona. Dôvod vidí predovšetkým v obnovenom členstve vládnej strany Smer-sociálna demokracia premiéra Roberta Fica v Strane európskych socialistov (PES).

Výhrady k tlačovému zákonu má aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa nich zástupcov návrh nezodpovedá štandardu a obsahuje len málo záruk pre slobodu prejavu.

Veľmi kritizovanú súčasťou návrhu zákona je napríklad to, že obsahuje právo na opravu, ako aj na odpoveď. Súčasťou navrhovaného zákona je rovnako ustanovenia, že právo na odpoveď má dotknutá osoba i v prípade zverejnenia pravdivej informácie. Vydavateľom sa nepáči aj to, že právo na odpoveď majú i štátne inštitúcie, čo podľa nich môže viesť k zneužitiu. Za protiústavné potom označujú ustanovenie, že redakcia nesmie na zverejnenú odpoveď reagovať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy