Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vládny Smer bude spolupracovať s neparlamentnou Stranou zelených
Zdielať na

Vládny Smer bude spolupracovať s neparlamentnou Stranou zelených

Zdroj: TV JOJ

Fico naznačil aj možnú spoluprácu pri ďalších voľbách. Politológovia sa zhodli, že Smer sa tak snaží vniesť do svojej agendy ekologické témy.

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD premiéra Roberta Fica dnes podpísala dohodu o spolupráci s neparlamentnou Stranou zelených. Strany by mali spolupracovať napríklad pri úprave zákonov, ktoré sa týkajú životného prostredia.

Fico naznačil aj možnú spoluprácu pri ďalších voľbách. Politológovia sa zhodli, že Smer sa tak snaží vniesť do svojej agendy ekologické témy. Niektorí však poznamenali, že politika Smeru doteraz nebola k ochrane prírody príliš ústretová.

"Veríme, že spolupráca so Stranou zelených bude veľmi významná z hľadiska napĺňania ekologického aspektu trhového hospodárstva," povedal novinárom Fico. "Ja si myslím, že v Smere by mohla byť tá zelená farba trošku výraznejšia, pokiaľ ide o aktivity," dodal.

Fico aj šéf Strany zelených Pavel Petrík vylúčili, že by podpísanie dnešnej dohody malo v budúcnosti viesť aj k zlúčeniu obidvoch strán. Smer v minulom volebnom období pohltil niekoľko menších ľavicových strán. Premiér naznačil, že v budúcich komunálnych, regionálnych a parlamentných voľbách by sa na kandidátku Smeru-SD mohli dostať predstavitelia zelených. Dnešnú dohodu strany uzavreli do vyhlásenia budúcich parlamentných volieb.

Strana zelených uzavrela dohodu so Smerom napriek tomu, že ešte koncom minulého roka ostro kritizovala súčasnú vládu za jej politiku v oblasti ochrany prírody. Smeru vytkli napríklad podporu jadrových a tepelných elektrární. Petrík však dnes povedal, že kritické vyhlásenie nebolo stanoviskom celého predsedníctva strany. Tvrdil tiež, že jeho strana nie je vyslovene proti jadrovej energetike, aj keď to nepovažuje za ideálne riešenie.

Kým Smer-SD si udržuje v prieskumoch verejnej mienky výrazný náskok pred ostatnými stranami, volebná podpora zelených sa pohybuje zhruba do dvoch percent. Strana zelených v posledných parlamentných voľbách v roku 2006 samostatne nekandidovala, jej zástupcovia boli na kandidátke v súčasnosti mimoparlamentného Slobodného fóra, ktoré vedie bývalá podpredsedníčka pravicovej SDKÚ-DS Zuzana Martináková.

"Po takej spolupráci voliči začnú vnímať Smer ako stranu, ktorá zastáva aj ochranárske princípy," okomentoval podpis dohody politológ z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre László Öllös. Ľavicový publicista Eduard Chmelár zas označil tento krok za unáhlený a bizarný. "Čudujem sa Strane zelených, že uzatvára dohody so subjektom, ktorý stál pri každej iniciatíve, ktorá poškodzovala životné prostredie," tvrdil. Poľa neho je za snahou o spoluprácu so Stranou zelených aj tlak Strany európskych socialistov. "Toto sa im vyčítalo veľmi často, že Smer nemá ekologický rozmer," poznamenal Chmelár.

Prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov vidí za dohodou aj úsilie Smeru získať voličov s ekologickým názorom na vývoj spoločnosti. "Môžu poukazovať na to, že do svojej agendy zaraďujú aj zelenú agendu, ale myslím si, že ich reálna politika príliš nie je v súlade s princípmi udržateľného rozvoja," povedal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy