Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Mesto chce rušiť tri školy, riaditeľkám to neoznámilo
Zdielať na

Mesto chce rušiť tri školy, riaditeľkám to neoznámilo

Zdroj: TV JOJ

Mesto Banská Bystrica plánuje podľa koncepcie rozvoja školstva, o ktorej má mestské zastupiteľstvo rozhodnúť 27. marca, zrušiť k 1. septembru tri základné školy - na Moskovskej, Tatranskej a Pieninskej ulici.

Mesto Banská Bystrica plánuje podľa koncepcie rozvoja školstva, o ktorej má mestské zastupiteľstvo rozhodnúť 27. marca, zrušiť k 1. septembru tri základné školy - na Moskovskej, Tatranskej a Pieninskej ulici.

Ich riaditeľkám to doteraz oficiálne neoznámilo, riaditeľka ZŠ Moskovská Marta Melicherová sa to dozvedela v stredu len náhodou, keď potrebovala na podanie dvoch projektov na ministerstvo školstva od mesta ako zriaďovateľa potvrdenie, že škola nie je v likvidácii a nemá dlhy. V stredu popoludní o rušení škôl informovali mestskí úradníci predsedov rád škôl.

Hoci rada školy je najvyšší kontrolný a poradný orgán v škole, podľa Melicherovej v nej môžu byť aj ľudia, ktorí sa v školstve nevyznajú. "A tak to aj dopadlo. Títo ľudia na to neboli pripravení, nevedeli argumentovať. Boli zaskočení, pretože sa majú rušiť také školy, o ktorých sa nikdy v tejto súvislosti nehovorilo," uviedla Melicherová.

Navrhované presunutie 470 žiakov ZŠ Moskovská do ZŠ Okružná na tom istom sídlisku, ktorá má len 150 žiakov a sídli v starých budovách, považuje za nelogické a neodôvodnené. Pripomenula, že len nedávno zrekonštruovali vnútorné priestory, majú tri telocvične, tento rok zriadili novú počítačovú miestnosť, dosiahli stopercentnú úspešnosť prijatia svojich žiakov na gymnáziá.

Mesto podľa nej neberie do úvahy ani výber rodičov, ktorí do prvého ročníka dali zapísať na ZŠ Moskovská 61 detí, čo je štvrtý najvyšší počet medzi 15 banskobystrickými mestskými školami. V ZŠ Okružná zapísali 14 detí.

ZŠ Tatranská, ktorá má byť podľa magistrátu tiež zrušená, získala pred dvoma rokmi od mesta 1,5 milióna korún na projekt individuálnej integrácie detí s telesným alebo zmyslovým postihnutím. Investovala ich do stavebných úprav zaisťujúcich bezbariérovosť školy pre vozičkárov.

Podľa Melicherovej koncepcia vychádza z nepresných údajov, sú v nej hrubé chyby a vôbec neakceptuje návrhy, ktoré k rozvoju školstva dali na poradách riaditelia škôl. Znenie koncepcie získala prostredníctvom mestských poslancov, úradníci na magistráte jej ju odmietli poskytnúť.

Nie je zverejnená ani na internetovej stránke mesta. Primátor Ivan Saktor zdôraznil, že koncepciu pripravili odborníci, na ktorých sa spolieha, ešte však nie je schválená a ani ju ešte nečítal. Pripomenul, že politické rozhodnutie poslancov môže byť iné. "Vyšlo, že tri školy sú navyše. Je len otázka, ktoré to budú," povedal Saktor. Potvrdil, že budovy zrušených škôl mesto predá alebo ich bude prenajímať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy