Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Okrem matiek dnes majú svoj deň aj ďalšie špeciálne ženy
Zdielať na

Okrem matiek dnes majú svoj deň aj ďalšie špeciálne ženy

BRATISLAVA / Slovensko má nedostatok zdravotných sestier. Staršie odchádzajú do dôchodku, mladšie do zahraničia. Zdravotné sestry sa však zhodujú na tom, že ich práca je poslaním, podobne ako je poslaním byť matkou. Nie je preto náhodou, že svoj deň oslavujú v rovnakom termíne.

​V spoločnosti sestier aktuálne v srdcovo-cievnom ústave zostáva aj mamička Veronika z Miloslavova so svojim synčekom Tiagom. A v tomto prostredí trávi aj deň matiek. Bez sestier si to tam ale nedokáže predstaviť. "Ony sú akoby kľúčové k tomu, aby sa cítila matka, tak isto dieťa, pacient v poriadku, aby sme sa tu cítili dobre," hovorí mamička Veronika. 

A 5 ročného Tiaga až rozmaznávajú. Na otázku, ako ho sestričky volajú Tiago odpovedal, "Tiago, pampúšik a fešák. Keď mi pichnú takú včeličku, tak potom mi niekoľko zoberú cukríkov." Takéto to ale žiaľ nie je v každej nemocnici. Mnohé sestry sú až preťažené, lebo je ich málo.

Podľa výpočtov rezortu zdravotníctva v systéme chýba viac ako 4-tisíc sestier. S ich podstavom zápasí väčšina nemocníc naprieč celým Slovenskom. A priznáva aj Národný srdcovo-cievny ústav. Sestier by prijali oveľa viac, v porovnaní s tým, koľko sa ich k nim hlási. "Je nedostatok zdravotníkov, sestry. To považujem za obrovskú výzvu nášho zdravotníctva, že zabezpečiť plynulý chod," uvádza generálny riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly. 

"Tak sestry sú úplne nevyhnutné, čo sa týka celého tímu. V tejto chvíli máme 435 sestier a 36 praktických sestier. U nás ešte tak katastrofálna situácia neprišla," informuje námestníčka pre ošetrovateľstvo Gabriela Šuttová. Doplniť sestry by však potrebovali. Mesačné plány služieb mávajú neraz napnuté. "Keď to porovnávam s rokmi, kedy sme my vychádzali zo škôl, to boli 90-te roky. Tak vtedy vychádzalo päť tried a v každej triede bolo 38 - 40 žiakov," dodáva Šuttová.

O sestry bojuje aj Národný onkologický ústav a univerzitná nemocnica v Bratislave

NOÚ ich má aktuálne 333 a spĺňa optimálny stav sestier a univerzitná ich má až 1800. Onkologický ústav im ale ponúka atraktívne benefity. "Pri nástupe sestra získa jednorazový finančný príspevok, náborový, vo výške tisíc eur. Prvý polrok od nástupu bezplatné stravovanie v zamestnaneckej jedálni, ako aj cenovo zvýhodnené ubytovanie," vysvetľuje jeho hovorkyňa Patrícia Kubicová.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že jeho cieľom je udržať absolventov a zastaviť odchod skúsených sestier zo systému. Aj preto už upravilo kompetencie pre praktickú sestru-asistenta. A aktuálne pracujú na úprave kompetencií sestry a pôrodnej asistentky. Čo je v legislatívnom procese. "Našou prioritou je stabilizácia v systéme, preto ministerstvo zdravotníctva pripravuje audit plnenia personálnych normatívov v ambulanciách a v nemocniciach. Budeme hľadať spôsob, ako by sme sestru, čo najskôr dostali k pacientovi," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy