Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Hnutie opúšťajú Palko, Mikloško, Minárik a Bauer
Zdielať na

Hnutie opúšťajú Palko, Mikloško, Minárik a Bauer

Zdroj: TV JOJ

Vladimír Palko, František Mikloško, Pavol Minárik a Rudolf Bauer oznámili na dnešnej mimoriadnej tlačovej besede odchod z KDH.

Štyria poslanci opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) na čele s bývalým ministrom vnútra Vladimírom Palkom dnes oznámili, že odchádzajú z hnutia.

Okrem Palka sa rozhodli vystúpiť z KDH a jeho poslaneckého klubu aj František Mikloško, Pavol Minárik a Rudolf Bauer. Zdôvodnili to tým, že KDH podľa nich stratilo šancu na návrat k svojím pôvodným ideálom.

"Doktrína pragmatizmu a oportunizmu zachvátila všetky štruktúry hnutia," povedal Mikloško na dnešnej tlačovej konferencii. "Ďalšie zotrvanie v KDH nemá žiadny zmysel," dodal.

Palko potvrdil, že súčasnému vedeniu na čele s predsedom Pavlom Hrušovským stále zazlieva najmä ochotu vstúpiť do vlády so Smerom-DS súčasného premiéra Roberta Fica po voľbách v roku 2006.

Štyria poslanci neprestúpia do inej politickej strany, v parlamente budú vystupovať ako nezávislí; založenie novej politickej strany nevylúčili. "Budúcnosť je otvorená," vyhlásil Mikloško.

Rozkol medzi poslancami KDH prišiel v čase, keď sa celá opozícia musí vysporiadať s vnútornými problémami a nízkou podporou. Tento týždeň napríklad predseda SDKÚ-DS a expremiér Mikuláš Dzurinda odrážal výzvy podpredsedu strany Juraja Lišku, aby odstúpil. Podľa analytikov tento vývoj nahráva najmä Smeru-DS premiéra Roberta Fica, ktorý vedie volebné prieskumy s výsledkami okolo 40 percent.

Palkova skupina sa sformovala po nezhodách vo vedení KDH o postoj ku koalícii so Smerom. Bývalý minister a podpredseda KDH a jeho kolegovia boli vtedy jednoznačne proti vstupu do vlády, zatiaľ čo mierna väčšina v čele s Hrušovským sa tejto možnosti úplne nebránila. Palkova skupina potom navonok vystupovala ako autonómna platforma so silno konzervatívnymi názormi, zdôrazňovala zásadovosť a samostatnú opozičnú politiku na úkor spolupráce s SDKÚ-DS a SMK.

Zatiaľ nie je jasné, akú podporu si štvorica poslancov získa v členskej základni hnutia. Pri neúspešnej kandidatúre na predsednícku funkciu na vlaňajšom sneme KDH za Palka hlasovala zhruba tretina delegátov. Klub KDH v Národnej rade sa po odchode poslancov zúži na deväť členov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy