Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Lyžiarom zasvieti slnko
Zdielať na

Lyžiarom zasvieti slnko

Cez víkend bude na celom Slovensku polojasno až oblačno, lyžiari sa môžu tešiť na dostatok snehu a prevažne slnečné počasie. <b>VIDEO: Rozhovor s meteorológom</b>

Cez víkend bude na celom Slovensku polojasno až oblačno, lyžiari sa môžu tešiť na dostatok snehu a prevažne slnečné počasie.

V piatok sa nad západnou Európou bude prehlbovať brázda nízkeho tlaku vzduchu. Po jej prednej strane bude dočasne prúdiť teplý a vlhký vzduch.

V piatok tak na Slovensku bude polojasno až oblačno, denná teplota vystúpi na juhu Slovenska do 8 stupňov, na iných miestach sa bude pohybovať medzi 0 až 4 stupňami.

V sobotu sa  nad našim územím očakáva prechod studeného frontu, čo znamená veľa oblačnosti a zrážok. Pôdu zvlhčí dážď, od 1 500 metrov nad morom sneženie. "Hranica sneženia sa bude v priebehu dňa znižovať na 600 metrov, denná teplota v sobotu bude 3 až 4 stupne," informoval meteorológ Slovenského meteorologického ústavu ( SHMÚ ) Rastislav Čičmanec.

TV JOJ

V nedeľu sa u nás rozšíri oblasť vyššieho tlaku vzduchu, tá bude mať za následok polojasné počasie, bez zrážok a denná teplota vystúpi do piatich stupňov.

Na horách sa cez víkend podľa SHMÚ očakáva veľká oblačnosť a prevažne snehové zrážky, v nedeľu sa lyžiari môžu tešiť na pekné, slnečné počasie s teplotou vo výške 1 500 metrov - 4 stupne.

Vo väčšine obľúbených lyžiarskych stredísk sa bude dať aj tento víkend lyžovať. "Vo Vysokých Tatrách sú kvalitné lyžiarske podmienky v súčasnosti najmä na Štrbskom Plese, Starom Smokovci, Jakubkovej lúke, Tatranskej Lomnici a aj v Tatranskej kotline," informoval Ladislav Ayrt z Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry.

TV JOJ

Nočné teploty v týchto strediskách umožňujú aj zasnežovanie, snehovej nádielke napomáha i vietor, ktorý rozfúkava sneh zo štítov do dolín. Veľmi dobrými podmienkami disponuje aj Lomnické sedlo, ktoré si momentálne postačí s prírodnou nádielkou a umelo nezasnežuje.

Ľudia by sa však mali vyvarovať lyžovačky na územiach od Skalnatého plesa smerom do Tatranskej Lomnice a z Hrebienku smerom na Starý Smokovec, kde sa momentálne nelyžuje a premáva tu iba pozemná lanovka.

Pokiaľ sa Vysoké Tatry cez víkend môžu tešiť na slabé sneženie, niektoré oblasti Nízkych Tatier bude sužovať dážď so snehom. Donovaly momentálne disponujú 40 cm pokrývkou prachového snehu, Tále majú 85 cm snehu a Chopok Juh - Kosodrevina až 160 cm snehu. Cez víkend tu bude prevažne poloblačno, s teplotou do -4 stupňov. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy