Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Harabin navrhuje tri možnosti riešenia platov sudcov
Zdielať na

Harabin navrhuje tri možnosti riešenia platov sudcov

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Vláda sa v stredu vyjadrí k novele ústavy, ktorou chcú poslanci za Smer-SD zrušiť priestupkovú imunitu poslancov Národnej rady SR.

Vláda sa v stredu vyjadrí k novele ústavy, ktorou chcú poslanci za Smer-SD zrušiť priestupkovú imunitu poslancov Národnej rady SR.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin, nominovaný ĽS-HZDS, odporúča vláde, aby túto novelu nepodporila. Pripúšťa zrušenie imunity na priestupky, navrhuje ju ale urobiť zmenou obyčajného zákona.

Podľa Harabina už dnes zákon vymenúva priestupky, pri ktorých poslanci nemajú imunitu. Koaličná rada sa v pondelok dohodla, že novelu ústavy prerokuje parlament v prvom čítaní na januárovej schôdzi. SNS a ĽS-HZDS je stále proti novele, o tom, ako budú hlasovať, nechceli hovoriť. Opozícia zrušenie priestupkovej imunity podporuje.

Vláda má vybrať z troch návrhov ministra spravodlivosti na odstránenie diskriminácie v platoch sudcov. Vyššie platy sudcov Špeciálneho súdu Harabin napadol už po vstupe do vlády, keď sa snažil o zrušenie Špeciálneho súdu. V júli 2006 oznámil, že špeciálnym sudcom zníži platy na úroveň všeobecných súdov.

Sudcovia následne žalobou žiadali odstránenie diskriminácie v odmeňovaní a doplatenie rozdielu, čo je mesačne asi 100-tisíc korún. Harabin predkladá vláde tri možnosti riešenia. Prvá by znamenala plošné zvýšenie platov sudcov o príplatok, ktorý dnes dostávajú len na Špeciálnom súde. Druhá možnosť je zníženie príplatkov špeciálnym sudcom, tretím zrušenie príplatku, čím by dostali rovnaký plat ako ostatní sudcovia. Príplatok mal pôvodne zabrániť korupcii na Špeciálnom súde, keďže sa zaoberá obzvlášť závažnou trestnou činnosťou a tiež kompenzovať väčšie ohrozenie ich bezpečnosti.

Vláda má súhlasiť s návrhom poslancov Smeru-SD Branislava Bačíka a Viliama Jasaňa, ktorý mení zákon o ústavnom súde. Novela posúva zhromaždenia pred budovou ÚS SR do vzdialenosti 50 metrov. Doteraz museli byť od budovy najmenej 100 metrov. Poslanci reagovali na zmenu zákona o zhromažďovacom práve, kde sa táto hranica posunula na 50 metrov pri zhromaždeniach pred budovou parlamentu.

Harabin bude informovať aj o preberaní európskych smerníc. V druhom polroku 2007 ich vláda prevzala 30, ďalších 18 má zapracovať do nášho právneho systému v prvom polroku tohto roka.

Vláda upraví platy v špecializovanej štátnej správe. Sedem prednostov krajských školských úradov dostane od januára 42 120 korún, prednosta KŠÚ v Košiciach 48 630 Sk. Prednostovia krajských úradov životného prostredia dostanú 39 170 Sk. O tri percentá sa zvýšia aj platy prednostov krajských pozemkových úradov, krajských lesných úradov a riaditeľov obvodných pozemkových úradov.

Vláda sa bude zaoberať aj rozvojom leteckej dopravy do roku 2010 a prípravou výstavby nového terminálu na bratislavskom letisku. Prerokuje tiež správu o situácii nákladného železničného prepravcu Cargo Slovakia a možnosti jeho rozvoja.

Schváli tiež oficiálnu návštevu poľského premiéra Donalda Tuska. Na Slovensko príde na jeden deň, už tento piatok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy