Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Stredoškolákom svitá na lepšie časy
Zdielať na

Stredoškolákom svitá na lepšie časy

Stredoškolákom zrejme svitá na lepšie časy. V novom školskom roku dostanú šancu študovať jazyky priamo v zahraničí. A zaplatí im to štát. <b>VIDEO: Čo na túto šancu hovoria študenti a rodičia?</b>

Stredoškolákom zrejme svitá na lepšie časy. V novom školskom roku  dostanú šancu študovať jazyky priamo v zahraničí. A zaplatí im to štát.

Vláda totiž vybraným študentom poskytne ročné štipendium vo výške štvrť milióna korún. Do školských lavíc vo Francúzku, Veľkej Británii, ale aj v Nemecku či v Rusku si čoskoro sadnú aj naši študenti.

"Úrad vlády vypracoval projekt pre slovenských študentov, ten im umožní študovať rok v zahraničí," informuje Silvia Glendová, hovorkyňa premiéra.

Ubytovanie, stravu, ale aj poplatky za štúdium. To všetko budú mať slovenskí študenti hradené zo štátnej kasy.

"Malo by ísť o mimorozpočtové zdroje, o sume zatiaľ hovoriť nebudeme ale približne to vychádza 250 tisíc na jedného študenta," dodáva Glendová.

Má to však háčik. Tento projekt je určený len istej skupine študentov. "Malo by ísť prevažne o študentov tretieho ročníka, ktorý by mali možnosť na rok odísť do zahraničia a potom sa vrátiť," tvrdí Glendová. To ale znamená aj oddialenie maturity.

"Neviem si predstaviť , že by som teraz odišla zo školy a potom zas maturita, vrátiť sa k nej," myslí si jedna zo stredoškoláčok. "Ja by som nešiel, lebo by som zmeškal rok a musel robiť maturitu o rok neskôr," pridáva sa k nej ďalší školák.

Sú však aj takí, ktorým ročná prestávka vôbec neprekáža. Dievčatá by rady študovali vo Francúzku, chlapcov zas láka Rusko.

No a  kritéria?  - tie sú jednoduché, čím lepšie známky, tým väčšia šanca. "Pôjde o veľmi zaujímavý počet študentov z každého okresu, presný počet však zatiaľ špecifikovať nebudeme, boli by sme ale veľmi radi, keby bol tento projekt aktuálny už v novom školskom roku," dodáva Glendová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy