Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na vyšetrovaní vraždy Kuciaka sa podieľajú aj zahraničné zložky. Takto vyzerá spolupráca
Zdielať na

Na vyšetrovaní vraždy Kuciaka sa podieľajú aj zahraničné zložky. Takto vyzerá spolupráca

BRATISLAVA / V súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa už takmer od začiatku hovorí o zapojení zahraničných bezpečnostných zložiek do vyšetrovania. To môže byť na viacerých úrovniach. Od rôznych rád či technických výpomocí až po reálne zapojenie sa do vyšetrovania. Takto to v realite vyzerá.

Podľa trestného poriadku môžu byť zahraničné bezpečnostné zložky priamo zapojené do vyšetrovania len v prípade ak je vytvorený spoločný vyšetrovací tím. "Ten vyšetrovací tím sa skladá z policajtov, ktorí potom majú rovnaké právomoci ako slovenský policajt," hovorí rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská. 

Až po vytvorení takéhoto tímu môžu zahraničné zložky priamo vykonávať dokazovanie, či nahliadať do spisu. Na čele musí byť slovenský vyšetrovateľ. Spoločné vyšetrovanie vzniká podpisom dohody, ktorú za Slovenskú republiku podpisuje generálny prokurátor.

Druhou možnosťou medzinárodnej spolupráce je poskytovanie rôznych informácii alebo technickej pomoci na konkrétny úkon. Napríklad analýza dát prístrojmi, ktorými naša polícia nedisponuje. "Nemajte predstavu, že taliansky vyšetrovateľ vykoná na Slovensku vyšetrovací úkon, tak žiadna krajina nefunguje, ani my nemôže vykonať úkon v Taliansku. Ale taliansky vyšetrovateľ môže byť prítomný pri výsluchu nášho vyšetrovateľa a cez neho klásť otázky, aby sa to zadokumentovalo, tak ako má," vysvetľuje policajný prezident Tibor Gašpar. 

Spoluprácu na podobnej úrovni načrtlo aj FBI prostredníctvom veľvyslanectva v Bratislave. "Americké bezpečnostné zložky aktívne spolupracujú so slovenskými úradmi. Spojené štáty sú pripravené pomôcť slovenským partnerom v hľadaní tých, ktorí sú zodpovední za tento hrôzostrašný zločin," tlačový hovorca veľvyslanectva Griffin Rozzell. 

Podľa policajného prezidenta sa uskutočnilo spoločné kooordinačné stretnutie našich policajtov s protimafiánskym talianskym úradom. Cieľom je vytvoriť spoločný vyšetrovací tím a tak posilniť samotné vyšetrovanie. "Chceme vypočúvať a keď bude treba aj pol Kalabrie," dodal Gašpar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy