Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Znížiť chorobnosť je jednoduché. Treba sa viac hýbať a správne jesť
Zdielať na

Znížiť chorobnosť je jednoduché. Treba sa viac hýbať a správne jesť

BRATISLAVA / Lekárska obec za katedrou aj v ambulanciách sa zhoduje na tom, že v oblasti preventívnej medicíny máme veľké medzery. A nemyslia tým iba dodržiavanie pravidelných preventívnych prehliadok, ale vytvorenie kvalitných a jednotných pravidiel pre zníženie chorobnosti všetkých Slovákov.

"My sme lekári z nemocnice a riešime stavy, kedy má pacient viac chorôb, komplikované stavy," hovorí doktor Štefan Hrušovský. Okrem napríklad  chorej pečene, či ochorenia žalúdka, zohľadňujú pri liečbe aj vysoký krvný tlak , obezitu, ochorenie srdca, či ciev.

Zásady preventívnej medicíny

"Chýbajú nám zásady preventívnej medicíny, ktorou by chorobnosť Slovákov klesla. Rozhodli sme sa formou vedeckej konferencie zostaviť tézy, podľa ktorých budeme vedieť vypracovať kvalitný systém na zníženie chorobnosti," povedal doktor Filip Danninger.

Zhodujú sa, že po dodržiavaní správnej výživy, pohybu, nastavenia očkovania, dostatočnej informovanosti o alergiách a zdravej psychike, dokážu zlepšiť zdravotný stav obyvateľstva rapídnym spôsobom.

Dodržiavanie pravidiel

To v praxi znamená, že ľudia vedia, že prejedaním sa a nulovým pohybom im hrozí obezita. Lekári by chceli jednotné pravidlá, budeme sa jednotne učiť, ako predchádzať ochoreniam srdca, ciev, obezite, či vysokému krvnému tlaku. Naučia nás to odborníci.

"Začať treba vzdelávaním lekárov, médií ale aj vzdelávacím procesom od školských lavíc. Preventívna medicína  je dodržiavanie pravidiel," povedal Danninger.

Téme sa venuje redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy