Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovensko nemá dostatok darcov orgánov, nemocnice nespolupracujú
Zdielať na

Slovensko nemá dostatok darcov orgánov, nemocnice nespolupracujú

BRATISLAVA / Slovenskí experti na transplantácie nemajú dostatok orgánov, a pritom na ne čakajú stovky vážne chorých pacientov. Problémom je podľa odborníkov z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb aj to, že lekári neposunú informáciu o prípadnom darcovi.

Slovensko má svoj transplantačný program, peniaze na výkon od poisťovne, potrebné zákony, špičkových lekárov aj špecializované nemocnice. 

Nedostatok darcov

Jediné čo na Slovensku nie je, je dostatok vhodných darcov orgánov. Nie je to tým, že by darcovia neboli. Podľa odborníkov z NÚSCH je problém v tom, že lekári, ktoré o darcoch v danom okamihu vedia, lebo im ležia na oddelení, informáciu neposunú ďalej. Pacienta si nechajú a do transplantačnej databázy ho nezaregistrujú. 

"Sú veľké nemocnice, ktoré bohužiaľ mentálne nesúhlasia s transplantačným programom, odmietajú sa ho zúčastniť. Treba povedať tak, ako to je," hovorí primár Kliniky srdcovej chirurgie NÚSCH Michal Hulman.

Keď privezú mladého človeka po dopravnej nehode na traumatológiu a nastane mozgová smrť, základné orgány ako pečeň, srdce, obličky či pankreas má nepoškodené. Boli by vhodné na darcovstvo.

Vedenie nemocnice ale pacienta udržuje v základnej liečbe a keď zomrie, vykoná len pitvu a telo odovzdá pozostalým na pochovanie. Do databázy darcov ho ale nezaevidujú. "Zlyháva aj to vyhľadávanie," dodáva Hulman.

Nemocnice nekomunikujú

Nemocnice týmto spôsobom znemožnia komunikovať odberovému tímu s pozostalými o odbere orgánov. Zmaria tak prípadnú záchranu pacienta, ktorý na transplantáciu čaká dlho.

"My naopak evidujeme zvýšený počet," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Zuzana Eliášová. Tá dodala, že v Univerzitných nemocniciach v Bratislave tak nekonajú. Za minulý rok v nich odobrali šesť sŕdc, do apríla tohto roku zatiaľ ani jedno.

"Od začiatku roka sme evidovali osemnásť potenciálnych darcov, z toho dvanásť išlo na reálny odber," dodala Eliášová.

"Podľa nášho právneho systému súhlas nepotrebujeme. Vždy sa každé odberové pracovisko zo slušnosti pýta rodiny. Pokiaľ rodina nedá súhlas, nedôjde k odberu," dodal Hulman.

Čakateľka na transplantáciu

Dvojnásobná matka Jarmila pred narodením syna skolabovala. Lekári vtedy odhalili jej nezvratne poškodené srdce. Dieťa aj matku zachránili. "Mohla ísť na transplantáciu hneď bez týchto hrozných vecí, ktoré sa odohrali. Keby v tejto krajine v priebehu jedného mesiaca, bol darca," uviedla primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdce Eva Goncalvesová.

Komplikovaná transplantačná operácia čaká aj Etelu, ktorá v detstve prekonala žltačku. Jej pečeň je poškodená natoľko, že musí podstúpiť operáciu. "Som často v nemocnici, to nie je plnohodnotný život. Možno do roka sa podarí," hovorí Etela Danihelová.

Pre porovnanie, v Českej republike urobia lekári osemdesiat operácií ročne, na Slovensku asi dvadsať. Od začiatku roka ich bratislavský Národný ústav srdcovo-cievnych chorôb urobil šesť.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy