Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záškolák z Košíc vymeškal 450 vyučovacích hodín, rodičov stíhajú
Zdielať na

Záškolák z Košíc vymeškal 450 vyučovacích hodín, rodičov stíhajú

KOŠICE / Trinásťročný chlapec z Lunika IX nechodil do školy a vynechal stovky vyučovacích hodín.Za jeho záškoláctvo trestne stíhajú jeho rodičov.

Od začiatku školského roka sa žiakovi Základnej školy Ľudmily Podjavorinskej na Luniku IX podarilo vymeškať viac ako 450 vyučovacích hodín.

"Vyšetrovateľ kriminálnej polície z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže obvinil 49-ročných rodičov," informuje hovorkyňa policajného zboru Jana Mesárová.

Trestaní prácou

Ako zákonní zástupcovia maloletého, vydali syna do nebezpečenstva spustnutia. "Rodičom hrozí trest odňatia slobody až na 5 rokov," hovorí Mesárová.

Podľa starostu Lunika IX na sídlisku evidujú momentálne 6 podobných prípadov. Rodičov záškolákov vo väčšine prípadov trestajú povinnou prácou. Sú však aj prípady, kedy sa rodičia pre tento čin dostanú do väzenia.

Fenomén chudoby

"Myslím si, že je to dosť malé číslo na toľkých žiakov, my tu evidujeme nejakých štyroch až šiestich, ktorí si tu odpracovávajú trest povinnej práce," povedal starosta Marcel Šaňa. "Čo je najväčší problém? Fenomén chudoby,  rodič rieši v prvom rade to, že musí mať teplo, a musí mať pre dieťa čo jesť, to je preňho základná otázka a všetko ostatné je druhoradé," vysvetľuje koordinátor osvety zdravia Rudlof Rusňák.

"V minulom roku sme v okrese Košice zaznamenali 81 prípadov ohrozovania  mravnej výchovy mládeže, pričom sme trestne stíhali celkovo 119 osôb," infomuje Mesárová.

Pozrite si reportáž redaktorky Janette Rákošovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy