Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Neďaleko centra Košíc vzniká nová osada, záhradkári odcházajú
Zdielať na

Neďaleko centra Košíc vzniká nová osada, záhradkári odcházajú

KOŠICE / Obyvatelia Košíc majú vážny problém. Nelegálne osady plné problémových ľudí vznikajú nielen v okolí Luníka IX, ale postupne aj v lokalitách blízko centra. Začalo sa to predajom pozemku jednému neprispôsobivému, teraz ich tam už býva takmer 500.

Len niekoľko kilometrov od centra Košíc vzniká nová osada. "My, celá komunita aj keď bágre prídu, musíme chrániť najskôr svoje deti," hovorí jeden z obyvateľov novej osady.

"Majú tu oázu a môžem povedať, že aj trochu závidím, že bez nákladov a bez všetkého tu môžu žiť," hovorí mestský poslanec Miloš Ihnát.

Záhradkári odchádzajú

Ešte pred rokmi to bola lukratívna záhradkárska lokalita, teraz odtiaľ nájomníci odchádzajú preč. Niektorí noví obyvatelia obsadzujú pozemky podľa vlastného výberu. "Kradne sa tu každú chvíľu," hovorí miestny záhradkár.

"Musím, nemám inú možnosť," odpovedá na otázku či odíde, miestna záhradkárka. "V rámci Košíc je to obrovské riziko," tvrdí miestny poslanec.

Niektorí do záhradkárskej oblasti prichádzajú z Luníka IX, iní z dedín v okolí Košíc. "Poznám ich, tak ma prijali, aby som mala strechu nad hlavou," hovorí jedna z obyvateliek novej osady. Niektorí z prisťahovalcov sa o obydlia starajú zodpovedne a majú čisto. Ostatní ale žijú z odpadkov v kontajneroch.

Nie je to majetok mesta

Centrum Košíc je od novej osady vzdialené len jeden kilometer. "Miesto, kde sa nachádza nelegálne osídlenie za takzvanou Malou stanicou nie je majetkom mesta Košice," uviedla hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Pozemky patria približne desiatke vlastníkov vrátane cirkvi a štátneho podniku. Noví obyvatelia tvrdia, že o kúpe majú zmluvy. "Nie je to čisté, vlastník pozemku tu vôbec nie je zakomponovaný," vysvetľuje miestny poslanec Miloš Ihnát.

"Tieto zmluvy sú len zdrapom papiera. Neznamenajú nič. Oni nemajú právny vzťah k pozemkom čiže k vlastníkovi pozemku," dodal Ihnát.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy