Skoro jasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Niektorí žiadatelia o slovenské občianstvo sú zvýhodnení pre talent
Zdielať na

Niektorí žiadatelia o slovenské občianstvo sú zvýhodnení pre talent

BRATISLAVA / Získať slovenské štátne občianstvo nie je vôbec jednoduchá záležitosť. A ani rýchla. Podľa zákona treba splniť prísne podmienky. Niektorí žiadatelia sú však zvýhodnení. Vďaka svojej výnimočnosti či talentu.

Veta, že Slovensko nie je veľmi zaujímavé na usadenie sa pre ľudí z iných krajín, síce zaznieva dosť často a s poriadnou dávkou irónie, no nie je to celkom pravda. Svedčí o tom aj počet žiadostí o udelenie štátneho občianstva v tomto kalendárnom roku.

"Od začiatku roka do súčasnosti sme zaznamenali 472 žiadostí o štátne občianstvo. V súčasnosti MV vyhodnocuje 152 a 40 občanov už dostalo vyrozumenie o udelení štátneho občianstva," informuje hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.

Výnimky

Získali ho až po splnení viacerých podmienok. No tie nemusia splniť všetci. "Výnimky sa týkajú tých osôb, ktoré by významne svojim štátnym občianstvom prispeli Slovenskej republike," dodáva hovorca.

Je tomu tak aj v ďalších krajinách. Ide o prínos v oblasti vedy, techniky, ekonomiky, kultúry, športu či sociálnej oblasti.

Síce neexistuje štatistika, koľko ľudí to bolo v jednotlivých oblastiach, ale napríklad žiadosti športovcov, potenciálnych slovenských reprezentantov, sa vybavujú prednostne. Pričom neraz aktívne pomáhajú aj zväzy.

Na Slovensku ako doma

"Jediný prípad tohto druhu bol Karim Guede, kedy sme aktívne pomáhali získať potrebné doklady. Ale odvtedy zastávame stanovisko, že ak niekto chce byť občanom SR, možno aj preto,aby mohol reprezentovať, mala by to byť predovšetkým jeho vlastná voľba, jeho vlastná iniciatíva," povedal hovorca Slovenského futbalového zväzu Juraj Čurný.

Výnimku pri získaní štátneho občianstva mali aj ďalší športovci. Jedným z posledných bol basketbalista Anton Gavel no a tou najznámejšou je zasa Nasťa Kuzminová, ktorá už 7 rokov pre republiku pod Tatrami teší medailami.

"Viete, ja sa cítim na Slovensku ako doma," povedala Kuzminová.

Reportáž o občianstvach pre výnimočných ľudí spracovala redaktorka Mária Dulaiová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy