Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Štyri záchody na 200 detí. V bratislavskej škole je havarijný stav
Zdielať na

Štyri záchody na 200 detí. V bratislavskej škole je havarijný stav

BRATISLAVA / Na základnej škole v Bratislave sa pre rekonštrukciu údajne o jeden záchod delí viac ako dvesto detí. Rodičia sú z tejto situácie poriadne znepokojení.

Deti majú k dispozícii štyri toalety. Podľa riaditeľky školy s rekonštrukciou sociálnych zariadení začali ešte počas prázdnin. Došlo ale k nezhodám s podnikateľom a firmu, ktorá rekonštrukciu dokončí, museli vymeniť.

Oprava chýb

Tí navyše po predošlom podnikateľovi opravujú chyby. "Prvý týždeň na začiatku školského roka sme volili náhradný program. Exkurzie, výlety," uviedla riaditeľka základnej školy v Podunajských Biskupiciach Alžbeta Batáková. 

Následne škola požiadala o fungovanie v havarijnom stave hygienikov. "My sme to konzultovali s hygienkimi a tí nám termín určili do 30. septembra," dodala riaditeľka školy.

220 detí na 4 toalety

Dvestodvadsať detí sa delí o štyri toalety, aj keď na škole ich je 55. "Vieme, že to nie je príjemné, ale snažíme sa to riešiť. Osobne tu bola aj starostka, ktorá takisto pomáha. Rodičov prosíme o trpezlivosť," dodala riaditeľka školy.

Pokiaľ si to vyžaduje situácia, škola by podľa hygienikov mohla používať aj suché toalety. "Je to možné, ale musí to zabezpečiť do vzdialenosti len 60 metrov od školy," uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosáľová.

V zmysle vyhlášky

Štyri toalety na 200 detí je v praxi málo, ale je to v zmysle stále platnej vyhlášky z roku 2002. "Vyhláška uvádza, že záchody na základnej škole musia byť delené podľa pohlavia. Pre 80 chlapcov musí byť jedna záchodová kabína, a pre 20 chlapcov jedno pisoárove státie. Pre dvadsať dievčat jedna záchodová kabína," dodala Nosáľová.

Zmena vyhlášky?

Vyhláška nehovorí nič o toaletnom papier a mydle. V niektorých školách ich zabezpečujú rodičia, v iných škola. "V súčasnosti sa v danej vyhláške nenachádzajú povinnosti zabezpečenia respektíve používania alebo rozmiestnenia či už toaletného papiera alebo mydiel," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

"Samozrejme nevylučujeme, že by sme sa touto otázkou a riešením tejto otázky nezaoberali a nevylučujeme aj, že by nastali v budúcnosti zmeny v predmetnej vyhláške," dodala Skalická.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy