Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dajte deťom skontrolovať zrak. Vedia pred vami skrývať až 5 dioptrií
Zdielať na

Dajte deťom skontrolovať zrak. Vedia pred vami skrývať až 5 dioptrií

BRATISLAVA / Rodičia prváčikov riešia pred nástupom do školy množstvo vecí: tašku, pomôcky, zošity, prezuvky. Odborníci však upozorňujú, že im často ani nenapadne dôležitá vec. Dať deťom vyšetriť zrak. Deti totiž dokážu kamuflovať až 5 dioptrií. V škole sa potom môže stať, že im čítanie pôjde oveľa pomalšie, budú unavené a celkovo sa im tam nebude chcieť chodiť. Budú totiž pomalšie ako ich spolužiaci. A pritom by to vyriešili obyčajné okuliare.

Možno ste si teraz povedali – mňa sa to netýka, moje dieťa neškúli ani si nepriostruje a písmenká vidí dobre. To však ešte neznamená, že nepotrebuje okuliare.

Tým, že šošovka je u detí veľmi pružná, sú schopné korigovať až niekoľko dioptrií bez toho, aby si to rodič všimol. "Deti sú schopné si skorigovať zrak až do plus 5 dioptrií tak, aby videli dobre do diaľky," vysvetľuje očná lekárka Eva Strmeňová.

Pri piatich dioptriách by si dospelý človek prakticky nedovidel ani na špičky nôh. Deti to dokážu. Ale to neznamená, že to zvládnu dlhodobo.

Unavené a znechutené

"Keď deti nastúpia do školy, začnú viac čítať. Keď si to zaostrovanie takzvane minú do tej diaľky, tak zaostrovať na krátku vzdialenosť už nedokážu. Potom deti často bolieva hlava, sú unavené a nechcú čítať," upozorňuje očná lekárka.

Podobné skúsenosti s tým má aj pani učiteľka na prvom stupni. Podľa učiteľky zo Základnej školy na Jeséniovej ulici v Bratislave Zdenky Petrovičovej mali prípad, keď dievčatko chodilo do školy celý školský rok a až potom rodičia u očného zistili, že potrebuje okuliare.

Školský psychológ

Samozrejme, keď má dieťa problémy s čítaním, nemusí byť problém len v tom, že zle vidí. "Učitelia sa najprv zameriavajú na školského psychológa, keď dieťa zle číta. Je totiž podozrenie, že môže mať dyslexiu alebo disgrafiu. Keď to nie je tento prípad, požiadame rodičov aby navštívili s dieťaťom očného lekáram," hovorí Zdenka Petrovičová.

Keď vám ale lekár po vyšetrení očí povie, že vaše dieťa má jemne plusové dioptrie, nie je to hneď dôvod na obavy. Takmer všetky zdravé detičky majú plusovú dioptriu, postupne z nej ale vyrastú. To, či okuliare potrebuje, určí po ďalšom vyšetrení. "Odhaliť kompletné dioptrie je možné iba s rozkvapkaním, s rozšírením zrenice a paralýzou toho zaostrovacieho svalu," dodala očná lekárka Eva Strmeňová.

Súvisiace články