Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Autistickému chlapcovi postavili v triede oceľovú klietku
Zdielať na

Autistickému chlapcovi postavili v triede oceľovú klietku

CANBERRA / Desaťročného austrálskeho chlapca trpiaceho autizmom držali v istej austrálskej škole v klietke. Škola tvrdí, že ju vybudovali preto, aby si žiak mohol oddýchnuť a upokojiť sa, ministerka školstva je z celej situácie znechutená.

Presne dva krát dva metre veľkú klietku, ktorá má vlastné uzatváracie dvere a zaistenie, vyrobili 10. marca v triede v Canberre, kde sa vzdelával 10-ročný chlapec trpiaci vývinovou poruchou - autizmom.

O 17 dní neskôr musela škola klietku demontovať, keď sa príslušné orgány dozvedeli o tejto "nevhodnej konštrukcii."

V klietke len raz

Vyšetrovanie začalo Teritórium hlavného mesta Austrálie (ACT). To vo svojej správe uvádza, že stavba bola ojedinelým incidentom. Rozhodla o ňom jediná osoba, riaditeľ školy, ktorý najal na vyrobenie klietky externú firmu.

Klietka stála 5 195 dolárov, ktoré čerpali zo školských fondov. V správe sa ďalej píše, že klietku postavili ako "priestor pre študenta, aby sa upokojil", alebo keď študent "potreboval pokojné miesto." Uvádza sa, že dieťa bolo do klietky uložené len raz.

Osobitná pozornosť

Hlavné je, že sa zariadenie už v škole nenachádza a nebude využiteľné ani v žiadnej inej inštitúcií, uvádza správa. Meno školy a zúčastnených zverejňuje.

Twitter

"Som nesmierne sklamaná a celkom úprimne znechutená," povedala ministerka školstva Joy Burch.

Po objave sa vláda zaviazala, že bude vykonávať audit v iných štátnych školách. Fotografie, vydané Canberra Times a ABC, sú šokujúce a smutné. Je to dôkaz o systéme, ktorý zúfalo potrebuje pomoc. Poukazuje na to, že množstvo detí si vyžadujú osobitnú pozornosť.

V tomto prípade môžeme hovoriť o obmedzovaní, o šikane. Svoje o tom vie aj Austen Barker, pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy