Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Smeráci vložili do bufetového zákona na poslednú chvíľu aj ihriská
Zdielať na

Smeráci vložili do bufetového zákona na poslednú chvíľu aj ihriská

BRATISLAVA / "Bufetový" zákon, ktorý v stredu odsúhlasil parlament, nie je iba o zdravej výžive. Poslanci Smeru doň na poslednú chvíľu vložili aj päťstranový pozmeňujúci návrh, ktorý rieši úplne iné veci. Od športových ihrísk až po materské školy.

Napriek tomu, že za zdravšie stravovanie detí v školských bufetoch by opoziční poslanci aj dvihli ruku, nepozdávalo sa im, že sa do návrhu dostal na poslednú chvíľu rozsiahly pozmeňovací návrh.

"V mnohých článkoch sa otvárajú zákony, o ktorých sme sa pred tým vôbec nerozprávali. Nijak sa netýkajú veci," povedal poslanec za SaS Martin Poliačik.

"Ten pozmeňovák sa nijako netýka horaliek a tatraniek," tvrdí Daniel Lipšic. "Boli tam vsunuté také pozmeňovacie návrhy pána Petráka, ktoré tam nemajú čo hľadať," myslí si poslanec Mostu-Híd Gabriel Csicsai.

Neoprávnená kritika?

Poslanec Ľubomír Petrák tvrdí, že opozícia ho kritizuje nie celkom oprávnene, keďže sa o týchto zmenách malo hovoriť aj na školskom parlamentom výbore. Takýto rozsiahly pozmeňovací návrh s nesúvisiacimi témami vraj do "bufetového" zákona vložil preto, aby mohli byť tieto zmeny účinné čo najskôr.

Keďže ministerstvo školstva má vraj voľné peniaze. Financie na ihriská podľa neho ale vraj nepôjdu v prvom kole. Práve MŠ vraj bude zodpovedné za to, ktoré projekty a podľa akých kritérií potom peniaze dostanú.

Zmena vo financovaní

Zmeniť by sa mal aj spôsob financovania výstavby športových ihrísk. Petrák presadil, aby sa v rámci poskytovania dotácií zo štátneho rozpočtu mohli preplatiť aj výdavky, ktoré boli vynaložené na ihriská už v uplynulých rokoch. "Ja si myslím, že sa to nahráva na výstavbu futbalových štadiónov, kde bude treba zafinancovať aj veci, ktoré sa už vykonali," uviedol Csicsai.

"Nebude to pre vyvolených. Bude to normálne transparentne prideľované na základe pravidiel, ktoré určí ministerstvo školstva," dodal Petrák.

Zákon o zdravých bufetoch by mal vyriešiť nedostatok miest v škôlkach. Po novom budú môcť mestá a obce žiadať na prístavby či rozšírenie týchto zariadení peniaze aj zo štátneho rozpočtu. Dotácie bude rozdeľovať ministerstvo školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy