Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Budúcnosť slovenského zdravotníctva? Zdravotný plán
Zdielať na

Budúcnosť slovenského zdravotníctva? Zdravotný plán

BRATISLAVA / Pozná to každý z vás - rozpadajúce sa nemocnice, frustrovaní lekári a zdravotné sestry, pacienti ktorí platia stále viac a štát, ktorý platí stále menej. Opozícia je presvedčená, že slovenské zdravotníctvo smeruje k veľkému problému. KDH navrhuje reformu, ktorá má byť motivačná a tipujete správne - motiváciou majú byť peniaze. Samotní pacienti sú však skeptickí.

Experti sa zhodujú, ak nepríde zmena, slovenské zdravotníctvo skolabuje a v nemocniciach nás nebude mať kto, ani za čo ošetriť. "Dlhy nemocníc rastú, zdravotníci sú nespokojní, frustrovaní, majú chuť odísť do zahraničia. A tento stav sa postupne bude prehlbovať," myslí si analytik HPI Tomáš Szalay.

"Do troch, maximálne piatich rokov dôjde k zhoršeniu kvality," tvrdí expert KDH pre zdravotníctvo Marián Faktor. Málo peňazí, neefektívnosť, korupcia, neochota, frustrácia. Základné body vedúce už roky do zdravotníckeho pekla. Vyhnúť sa mu môžeme len veľkou zmenou systému.

Zdravotný plán

Pomôcť má reforma známa vo svete a je ňou zdravotný plán. Je jednoduchý, pritom zásadný. Ochoriete, pôjdete k lekárovi, ten vám vystaví zdravotný plán. Teda zoznam toho, čo musíte urobiť, dodržiavať, ale aj zoznam toho, kam máte ísť, o koľkej a ako často.

Zároveň zdravotný plán dostanete podľa vašej potreby, buď napísaný, alebo pre mladších v aplikácii. Má aj motivovať pacientov a to peniazmi. "Znižujú sa doplatky pre pacientov, získava kredity za dobré správanie, ktoré môže použiť na zľavu v lekárni, alebo keď si kupuje tovary a služby," tvrdí expert KDH pre zdravotníctvo.

Motivácia doktorov

Motivovať chce aj lekárov a zdravotné sestry. "Zmena tých platobných mechanizmov na platbu za výsledok, za zlepšenie stavu pacienta, je spôsob, ako tých zdravotníkov vtiahnuť do hry, do zdravotného plánu,"myslí si Szalay. 

"Ak budú mať zdravších pacientov, budú viac zarábať," dodáva Faktor. "Je dobré, že niekto prichádza s nejakou víziou, o ktorej treba diskutovať, vychytať muchy a z prvého počutia to nevyzerá úplne nelogicky," hovorí analytik INEKO Dušan Zachar.

"Sú to veci, ktoré v zahraničí fungujú," dodáva pacient Radoslav Herda. Pred zavedením zdravotného plánu je treba urobiť mnoho zmien, na ktoré zdravotníci čakajú už roky rokúce. Aj preto sú niektorí k tejto reforme naozaj skeptickí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy