Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Libéria v pohotovosti, utieklo dvadsaťdeväť pacientov s ebolou
Zdielať na

Libéria v pohotovosti, utieklo dvadsaťdeväť pacientov s ebolou

MONROVIA / Z nemocnice v libérijskej Monrovii utieklo zo soboty na nedeľu dvadsaťdeväť pacientov nakazených vírom eboly. Libéria patrí ku krajinám, ktoré najviac zasiahla epidémia eboly. Na ochorenie tu už podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zomrelo vyše štyristo ľudí.

Medzi pacientmi, ktorí utiekli, boli i nakazení ebolou a tiež ľudia s podozrením na túto smrteľnú chorobu.

Pacienti boli v karanténe v nemocnici v jednej z chudobných štvrtí metropole Monrovia. Táto štvrť ležiaca v blízkosti centra mesta je husto osídlená. Žije tu približne sedemdesiatpäťtisíc ľudí. Na slobodu chorým pomohli ich ozbrojení susedia, píše CBS News

"Vyrazili dvere a vyplienili to tu. Všetci pacienti utiekli," opisuje svedkyňa Rebecca Wesse. Ľudia sa boja, že ich pacienti nakazia.

SITA

Libérijské ministerstvo zdravotníctva už skôr oznámilo, že chce dať celý tamojší slum West Point do karantény, aby sa zabránilo tomu, že ľudia odtiaľ budú cestovať do iných oblastí. Mnohí obyvatelia na toto oznámenie ale zareagovalo nahnevane.

1145 mŕtvych

Počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike vzrástol od marca na 1145, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia.

Ebola je vírusové ochorenie vyvolávajúce vysoké horúčky a spôsobujúce krvácanie. Nie je proti nemu žiadny oficiálne schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť je vysoká.

SITA

Od marca sa vírom infikovalo 2127 ľudí. Najviac epidémia postihla západoafrické štáty Libériu, Guineu a Sierru Leone.

Nové prípady infikovaných pribudli i v najľudnatejšej africkej krajine Nigérii. Z nemocníc tam z obavy pred nákazou uteká stále viac lekárov a zdravotníkov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy