Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kňaz nakazený ebolou zomrel v madridskej nemocnici
Zdielať na

Kňaz nakazený ebolou zomrel v madridskej nemocnici

MADRID / V španielskom Madride zomrel španielsky duchovný Miguel Pajares. Stal sa tak prvou európskou obeťou eboly v západnej Afrike. S odvolaním na zdravotnícke organizácie priniesla informáciu agentúra Reuters.

Na liečenie Pajaresa použili lekári aj nádejný experimentálny liek ZMapp, ktorý podľa všetkého pomohol k zotaveniu dvojici Američanov nakayených rovnakou chorobou.

Experimentálna liečba

Sedemdesiatpäťročného Pajaresa španielske úrady minulý štvrtok za prísnych bezpečnostných podmienok evakuovali z Libérie do madridskej nemocnice, kde bol v karanténe. V nedeľu lekári dostali povolenie použiť zatiaľ neschválené sérum ZMapp, ktoré bolo do španielskeho hlavného mesta dovezené zo Ženevy.

SITA

ZMapp, ktorý sa pri doterajších testoch na zvieratách javil ako nádejný liek proti ebole, dostali aj dvaja Američania, ktorí sa nakazili v Afrike. Ich stav sa po podaní séra údajne zlepšuje. Z choroby, ktorá si v Afrike vyžiadala viac ako tisíc mŕtvych, sa obaja Američania zotavujú v Spojených štátoch, kam boli obaja prevezení.

Zásoby séra sú ombedzené

Zásoby nového lieku ZMapp sú veľmi obmedzené. Odborníci taktiež nevedeia, či sérum nebude mať nežiadúce účinky na ľudské zdravie. Taktiež nie je známe, či je skutočne proti ebole účinné.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Zatiaľ proti nemu neexistuje žiadny schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť na nákazu je vysoká.

Po prvýkrát sa ebola objavila v 70. rokoch v dnešnom Kongu. V roku 2000 postihla Ugandu, kde sa nakazilo 425 ľudí, polovica z nich zomrela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy