Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Epidémia eboly je medzinárodnou hrozbou
Zdielať na

Epidémia eboly je medzinárodnou hrozbou

ŽENEVA / Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila kvôli epidémii eboly v západnej Afrike medzinárodný stav núdze. Epidémia si vyžaduje mimoriadne opatrenia. Správu priniesla britská BBC.

Organizácia môže na celom svete vydávať záväzné pravidlá, aby zabránila ďalšiemu šíreniu nákazy. Ide predovšetkým o vyhlásenie karantény, uzavretie hraníc alebo obmedzenie medzinárodného cestovného ruchu, píše BBC.

Podľa WHO je nutné, aby bol vyhlásený stav núdze. Za podobné mimoriadne udalosti WHO označila napríklad pandémiu prasacej chrípky v roku 2009 a šírenie obrny v máji tohto roka.

Chcú zabrániť šíreniu

Epidémia eboly začala v decembri 2013 v Guinei. Vírus sa rozšíril do Libérie, Nigérie a Sierry Leone. Zomrelo 932 ľudí. "Ide o najväčšiu epidémiu, ktorú sme kedy zaznamenali," konštatovala generálna riaditeľa WHO Margaret Chan.

Pozrite si priložené video:

Tento týždeň WHO zvolala expertnú komisiu, ktorá vyhodnocuje závažnosť epidémií. Jej členovia v piatok jednomyseľne schválili vyhlásenie núdzového stavu. "Všetky opatrenia sú zamerané na zabránenie ďalšiemu medzinárodnému šíreniu eboly," vyhlásila.

Testy iba na primátoch

Proti ebole neexistuje žiadna otestovaná vakcína. Vírus zabije každého druhého nakazeného človeka.

Postihnutým svitla nádej. Pri liečené dvoch amerických zdravotníkov, ktorí sa nedávno nakazili ebolou v Libérii, využili experimentálne sérum známe ako ZMapp, ktoré zatiaľ testovali iba na primátoch. Je možné, že práve to zachránilo život.

Môže sa nebezpečná ebola dostať aj na Slovensko? Z Afriky k nám ročne prichádza množstvo nelegálnych migrantov. Pozrite si priloženú reportáž Kataríny Kleknerovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy