Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Ebola sa vymyká kontrole. Libéria vyhlásila mimoriadny stav
Zdielať na

Ebola sa vymyká kontrole. Libéria vyhlásila mimoriadny stav

MONROVIA / Liberijská prezidentka vyhlásila v noci na štvrtok kvôli ebole mimoriadny stav. Rozsah epidémie predstavuje podľa britskej BBC hrozbu pre bezpečnosť štátu.

Prezidentka Ellen Johnson Sirleaf v oficiálnom vyhlásení uviedla, že pre ochranu životov a prežitia štátu je potrebné podniknúť mimoriadne opatrenia. Stav núdze platí 90 dní od 6. augusta.

V Libérii choroba zabila najmenej 282 ľudí. Podľa pozorovateľov sa kríza v krajine prehlbuje, pretože množstvo ľudí necháva svojich chorých príbuzných doma namiesto toho, aby ich odviedli do izolovaných centier.

Cezhraničné styky

Epidémia vírusu si v západnej Afrike vyžiadala 826 obetí. Počet registrovaných pacientov sa zvýšil na 1440, píše BBC.

Vírus vypukol vo februári v Guinei a kvôli cezhraničným stykom miestneho obyvateľstva sa rozšírila do Sierry Leone a Libérie.

Prísne opatrenia

Do Európy pricestoval prvý pacient nakazený smrteľnou ebolou. Je ním španielsky kňaz, ktorý na klinike v africkej Libérii pomáhal v boji s epidémiou. Do izolačnej miestnosti v madridskej nemocnici ho prevážali za výnimočne prísnych opatrení.

Migela Pacherása eskortoval z vojenského letiska špeciálne vytrénovaný tím. Ležal na uzatvorenom lôžku. V ochranných odevoch boli aj zdravotníci, ktorí s ním manipulovali. V lietadle do Španielska pricestovala aj rádová sestra – u nej sa príznaky neprejavili. Preventívne zostáva v karanténe.

Pozrite si priloženú reportáž:

Vysoká mortalita

Ebola je vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje vysokú horúčku a krvácanie. Neexistuje liek ani vakcína, úmrtnosť je vysoká.

Prvýkrát sa vírus objavil v 70. rokoch v dnešnom Kongu. Vážna epidémia postihla v roku 2000 Ugandu, kde sa nakazilo 425 ľudí, polovica zomrela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy