Oblačno
16°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Školské lavice vymenili za parlamentné. Poslanci odpovedali na nepríjemné otázky študentov
Zdielať na

Školské lavice vymenili za parlamentné. Poslanci odpovedali na nepríjemné otázky študentov

BRATISLAVA / Študenti sa opäť vžili do úlohy slovenských poslancov. V Národnej rade Slovenskej republiky v rámci projektu Modelový parlament Slovenska sedeli 4 dni. Okrem návrhov, ktoré pripravili a ktoré v pléne prerokovali mali možnosť položiť náročné otázky aj ministrom. Šéfa rezortu školstva sa pýtali ako by ich chcel presvedčiť, aby zostali na Slovensku.

Do lavíc parlamentu zasadli študenti stredných škôl. "Získajú nielen zručnosti ako sa píše zákon a ako to funguje v zákulisí," prezradil svoju otázku študent Adam Solar. "Touto cestou chceme naučiť študentov viac o tom ako funguje politika," povedal organizátor Sebestyén Marosz.  

Študenti stredných škôl mohli na pár hodín nahliadnuť do fungovania parlamentu. Podobne ako súčasní poslanci vytvorili v národnej rade koalíciu a opozíciu.

Riešili eutanáziu aj interrupcie

"Je to tesné takisto ako to je v reálnom parlamente, aj teraz je to tesné, koalícia má o 4 hlasy viac ako opozícia," uviedol Marosz. Študenti si zároveň vyskúšali aj to ako sa tvoria zákony a prišli s vlastnými riešeniami. "Mali sme v ľudskoprávnom výbore návrh, ktorý sa zoberal eutanáziou a v zdravotníckom sme mali interrupcie, to sú témy, ktoré sú tabu v našej spoločnosti," reagovala študentka Vivien Vámosová. 

Otázky na ministrov

Prvá otázka bola pre pána povereného predsedu Národnej rady SR Pána Žigu, aké sú jeho aktuálne výzvy. "Ja som dočasný predseda, je tu špecifická situácia, lebo máme nového prezidenta," reagoval Žiga. "Je to ich úprimný záujem o veci verejné a politiku," okomentoval tento projekt Žiga. "Smerovala otázka, čo urobíme pre nich, aby neodchádzali. Tak som im povedal, že na niektorých robíme, ale, aby sa nespoliehali len na jedného ministra, aby nerezignovali, a aby si vybojovali to, po čom túžia," konštatoval minister minister školstva Tomáš Drucker. "Dúfam, že viac mladých ľudí sa rozhodne zostať na Slovensku, snažiť sa meniť veci," reagoval Michal Šimečka. Študenti hovoria, že sa s politikmi stretnú málokedy, no vďaka modelovému parlamentu dokážu nahliadnuť aj do zákulisia rokovaní. "Poslanci nerokujú len to, čo vidia v telke, ale aj v zákulisí, musia sa dohadovať či budú hlasovať za ten zákon a nielen v koalícii, ale aj v opozícii. To je aspekt, ktorý nie je ukázaný v telke," konštatoval Solar. "Môžete mať akýkoľvek dobrý návrh, ale keď vám ho partneri nepodporia, tak je to jednoducho jedno," doplnil Marosz. S politikmi prišli diskutovať mladí stredoškoláci z celého Slovenska.

Súvisiace články