Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V meste bojovali za práva gejov a lesbičiek
Zdielať na

V meste bojovali za práva gejov a lesbičiek

BRATISLAVA / Bratislava sa v sobotu opäť stala dejiskom boja za zrovnoprávnenie LGBTI ľudí. Hlavným centrom bolo Hviezdoslavovo námestie, kde sa o 13:00 začal pochod s názvom Dúhový PRIDE Bratislava 2014.

V poradí už jeho piaty ročník organizovali mimovládne organizácie Queer Leaders Forum, Iniciatíva Inakosť, divadlo NoMantinels a združenie TransFúzia. Tohtoročným mottom bolo "Poď von s rodinou", čím organizátori reagujú na zmenu Ústavy, ktorá bude podľa nich už čoskoro privilegovať len jeden typ zloženia rodiny.

"Dúhový PRIDE pozýva nielen rodiny LGBTI ľudí, ale aj rodiny slobodných matiek, otcov, rodiny nezosobášených heterosexuálnych párov, no tiež tie, ktoré spĺňajú privilegovanú charakteristiku, no nesúhlasia s vývojom v našej spoločnosti," poznamenala hovorkyňa a riaditeľka pochodu Romana Schlesinger.

Sexuálna orientácia

PRIDE sa mal podľa jej slov tento rok stať podujatím pre všetkých, ktorí veria v rodinu ako pevné zoskupenie ľudí, ktorí zdieľajú lásku, porozumenie, vzájomnú starostlivosť, úctu a to všetko bez ohľadu na sexuálnu orientáciu a rodovú identitu.

Na priebeh podujatia dozerala aj polícia. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru prijalo viaceré opatrenia bezpečnostného charakteru, informoval o tom bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Zrovnoprávnenie gejov

Dúhový PRIDE Bratislava je slovenským pochodom za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí. Jeho cieľom je dosiahnuť plnohodnotný rodinný život pre LGBTI ľudí a ich rodiny, upozorniť na existenciu problémov a chýbajúce práva týchto ľudí.

Pochod má tiež za cieľ dosiahnuť systémové a štátom podporované odstraňovanie všetkých foriem diskriminácie a spoločenskej stigmatizácie, ktoré zažívajú LGBTI ľudia v každodennom živote.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy