Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ani hendikep Miroslava nezastavil. Vyhral zlato na paralympiáde
Zdielať na

Ani hendikep Miroslava nezastavil. Vyhral zlato na paralympiáde

ĽUBOVEC / Od narodenia dobre nevidí, napriek tomu športuje a dokonca lyžuje. A nie hocijako. Doma v Ľubovci (okres Prešov) už má niekoľko medailí z paralympiád. Hovoríme o Mirovi Harausovi. Prvýkrát stál na paralympijskom štarte ako 19-ročný a teraz si zo Soči domov priniesol striebro.

Navádzač je jeho parťákom

Náš slovenský paralympionik je odmalička prakticky nevidiaci. Napriek tomu lyžuje a vo svojich 27-mich rokoch má za sebou už tri paralympiády. Z tej poslednej v Soči si domov doniesol vzácny kov i nezabudnuteľné zážitky.

"Podujatia boli všetky vypredané, bola to krásna atmosféra," tvrdí Miroslav. Miro vždy štartuje i trénuje s navádzačom. Maroš je jeho neodmysliteľným parťákom. On ide pred ním a spojení sú vysielačkou. Bez neho by to mal Miro na trati veľmi ťažké.

Vidí len siluetu

"Vidí, ako keby sa pozeral cez igelitový sáčok, vidí akurát moju siluetu," opisuje Maroš. S navádzačom poblízku dokaže Miro aj behať prírodou. Najradšej má lúky a kopce v okolí Ľubovca kde býva. Ako sám hovorí obdivovať treba hlavne tých, ktorí nevidia vôbec.

"Tí úplne nevidiaci sa vedia orientovať aj podľa paličky, takže ja to mám zjednodušené ešte," dodáva Miroslav.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy